Bästa ansiktsoljan mot rynkor 2024

Känns din hy torr och glåmig? Då kan en näringsrik ansiktsolja vara lösningen på ditt problem. Det är en hudvårdsprodukt som arbetar på djupet och ger vacker lyster i huden.

Bästa ansiktsoljan mot rynkor

Många väljer att inkludera oljan i hudvårdsrutinen under vinterhalvåret när huden behöver extra mycket fukt. Oljan motverkar även rynkor och andra ålderstecken vilket gör det till en populär anti-ageprodukt.

Den appliceras som en vanlig dagkräm, men ett par droppar olja kan också blandas ut tillsammans med dagkrämen. Här kan du läsa mer om hur du bäst använder olja i din hudvårdsrutin samt vilka produkter som är bäst i test.

Topplista: Bäst i test 2024

Allt fler får upp ögonen för oljors fantastiska egenskaper på huden. Idag erbjuder de flesta hudvårdsmärken en eller flera ansiktsoljor i deras sortiment. Med andra ord finns massor med bra produkter i olika prisklasser. Vi valt ut fyra olika oljor för att du lättare ska hitta en som passar just ditt behov. Här kommer den bästa ansiktsoljan i fyra olika kategorier:

1. M Picaut Swedish Skincare Precious Oil – Bästa för torr hy
2. The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil – Bästa budget
3. Decléor White Magnolia Aromessence – Bästa med essentiella oljor
4. Gold Magician Firming Oil – Bästa ansiktsoljan för gyllene glow

Bästa ansiktsoljan för torr hud

Ansiktsolja för torr hud

Om du är en riktig torris så är oljan ofta en nyckelprodukt i hudvårdsrutinen. Det svenska varumärket M Picaut Swedish Skincare har många återfuktande produkter i deras sortiment. Deras Precious Oil är en mycket återfuktande produkt som passar alla hudtyper, men framför allt personer med torr och mogen hy. Det är en olja som även fungerar som ett serum. Det ger näring och fukt till huden tack vare naturliga peptider.

Ingredienserna, som även inkluderar olja av aprikoskärna, jojoba och havtornsfröolja från ekologiska odlingar, stimulerar nybildandet av kollagen vilket minskar fina linjer och rynkor. Den här näringsrika oljan används med fördel under dag- eller nattkräm. Applicera på ansikte, hals och dekolletage. Du kan även använda den här näringsrika oljan på nagelband och händerna.

För dig med liten budget

Ansiktsolja för liten budget

Det finns även hudvårdande oljor för dig med begränsad budget. Hudvårdsmärket The Ordinary har blivit mycket populärt tack vare deras effektiva produkter och plånboksvänliga priser. Deras 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil är den bästa budget-oljan. Det är en vegansk olja som innehåller 100% kallpressad och ekologisk nyponfröolja. Det är en fantastisk hudvårdsingrediens som är rik på linolsyra, linolensyra och provitamin A.

Oljan passar för alla hudtyper, men framför allt för personer som vill förebygga ålderstecken och torrhetsrynkor. Den appliceras en gång per dag över hela ansiktet. Använd den gärna på kvällen så att den kan verka under natten. Du vaknar upp med en len och återfuktat ansikte.

Bästa hudvårdsprodukten med essentiella oljor

Serum som innehåller essentiella oljor

Det finns även många hudvårdsprodukter som är hybridprodukter. Storsäljaren Decléor White Magnolia Aromessence är en kombination av serum och olja. Det är ett avancerat och djupverkande serum som innehåller essentiella oljor. Oljorna hjälper till att tränga in djupare i huden och ger maximal återfuktning och förbättrar hudens kondition och ålderstecken.

Oljorna i serumet är 100% rena och naturliga från växtriket. Serumet innehåller olja från magnolia som är rik på antioxidanter och har en lugnande effekt. Oljan från geranium är rik på omega 6 och är viktig för cellförnyelsen. Oljorna från hasselnöt och jojoba är mjukgörande och ger näring.

Samtliga essentiella oljor ger en vacker lyster. Massera in 3-4 droppar av serumet i ansiktet och på halsen. Värm gärna dropparna i händerna innan applicering för en extra skön känsla på huden.

Bästa ansiktsoljan för glow

Ansiktsoljan för glow

Gold Magician Firming Oil från M Picaut Swedish Skincare är ett anti age-serum som ger en djup lyster, gyllene hudton och fastare hud. Naturens egna A-vitaminer och olja jämnar ut hudtonen, motverkar fina linjer och rynkor och ger en spänstigare hy med en helt magisk lyster.

När du använder en ansiktsolja för att uppnå en naturlig glans är det viktigt att inte överanvända produkten, eftersom överdriven användning kan göra huden fet.

Bästa ansiktsoljan för mogen hud

Det finns många bra ansiktsoljor som är lämpliga för mogen hud, men det kan vara svårt att veta vilken som passar just din hudtyp bäst. Vi kan tipsa om CitraFirm FACE Oil som du kan köpa här. Några oljor som är populära för mogen hud är:

 1. Arganolja: Arganolja är rik på vitamin E och fettsyror, vilket gör den bra för att återfukta och mjukgöra huden.
 2. Jojobaolja: Jojobaolja är liknande hudens eget serum, så den kan hjälpa till att balansera oljeproduktionen i huden.
 3. Avokadoolja: Avokadoolja är rik på fettsyror och kan hjälpa till att mjukgöra och återfukta huden.
 4. Mandelolja: Mandelolja är rik på E-vitamin och kan hjälpa till att mjukgöra och återfukta huden.
 5. Nyponolja: Nyponolja är rik på vitamin C och kan hjälpa till att stärka hudens barriärfunktion och förebygga fuktförlust.

Glöm inte att det är viktigt att rengöra huden noga innan du applicerar olja, så att den kan absorberas ordentligt.

Vad innehåller ansiktsolja?

En olja som är avsedd för hudvård innehåller vanligtvis vegetabiliska oljor och ibland även eteriska oljor. Oljan anses oftast vara en “renare” produkt eftersom den inte inte innehåller något vatten och därför inte behöver konserveras på samma sätt som en hudkräm.

Ansiktsolja hjälper mot rynkor, fina linjer och slapp hud

Hudvårdande oljor har många viktiga funktioner. Framför allt är det en näringsgivande och återfuktande produkt som passar för att motverka ålderstecken som slapp hud. Det är en av de bästa produkterna för dig som vill jobba anti-age.

Många ålder- och trötthetstecken beror på brist på fukt eller näring och därför kan en ansiktsolja göra underverk för en mogen hy. Oljan mjukar upp huden och ger en len känsla.

När ska jag använda ansiktsolja?

Alla hudtyper mår bra av en näringsrik olja. Det är särskilt bra att använda en hudvårdande olja på vintern när huden är som torrast. Oljan stärker hudbarriären, ger näring och ökar fuktnivån vilket är extra bra i kyligt klimat. En återfuktande kräm räcker oftast inte på vintern och då är det bra att tillföra extra fukt och näring med oljan.

Oljan låser även in fukt i huden vilket minskar risken för att torka ut huden i kylan. Oljan kan även hjälpa mot överflödig talg i porerna och inflammation. Det går såklart även bra att använda olja på sommaren, framför allt om du vill ge hyn mer lyster. Det kan vara snyggt för att framhäva solbrännan. På sommaren passar det bra med lättare oljor från exempelvis jojoba, aprikoskärna och nyponfröolja.

Hur använder jag ansiktsolja på rätt sätt?

Ansiktsoljan appliceras på ett rengjort ansikte efter eventuell peeling, toners och ansiktsvatten, men före krämen. Massera in oljan med cirklande rörelser för att öka blodcirkulationen och njuta av den sköna känslan. Om du vill kan du även massera oljan på halsen och dekolletaget. Överflödig olja kan användas för att smörja in händerna och naglarna. Därefter applicerar du din dag- eller nattkräm.

Du kan välja att applicera oljan på morgonen eller kvällen. Om du tycker att du ser för glansig ut kan du använda oljan i din kvällsrutin istället. Applicera inte heller oljan direkt innan din solskyddsfaktor eftersom det finns risk att solskyddet får sämre effekt. Vissa oljor är avsedda endast för användning på natten. Läs alltid instruktionerna för den specifika oljan för att ta reda på hur den används på bästa sätt.

Kombinera ansiktsolja med dagkräm?

En hudvårdande olja har många likheter med en dagkräm, men den ersätter inte krämen. Oljan har förmågan att tränga djupare ner i huden och används därför ofta som ett serum. Det går också bra att blanda 2-4 droppar olja i krämen för att ge extra lyster och näring.

Lästips: Bästa kroppsoljan för just dig

Kan man ha ansiktsolja under smink?

Ja, det är absolut möjligt att ha ansiktsolja under smink. Ansiktsolja kan fungera som en bra grund för sminket, eftersom den kan hjälpa till att återfukta huden och göra att sminket sitter bättre. Om du vill ha en jämnare bas innan du lägger sminket kan du blanda lite ansiktsolja i din dagkräm eller foundation.

Det är viktigt att välja en ansiktsolja som passar din hudtyp och att applicera den i moderata mängder, så att den inte känns kladdig eller tung under sminket. Om du har en fet hudtyp kan det vara bra att välja en lättare olja, så att den inte orsakar glansighet eller oljighet.

Det kan också vara en bra idé att vänta ett par minuter efter att du har applicerat oljan, så att den hinner absorberas innan du lägger sminket. På så sätt kan du få ut mesta möjliga nytta av oljans fuktgivande och närande egenskaper.

Får man finnar av ansiktsolja?

Det är möjligt att få finnar av ansiktsolja, men det beror på vilken typ av olja du använder och om den passar din hudtyp. Vissa oljor kan täppa till porerna och orsaka finnar och andra hudproblem, medan andra kan hjälpa till att förebygga finnar och balansera hudens oljeproduktion.

Om du har en fet eller aknebenägen hud kan det vara bra att välja en olja som är lätt och absorberas snabbt, så att den inte täpper till porerna eller orsakar glansighet. Oljor som jojobaolja, mandelolja och nyponolja är vanligtvis bra för fet och aknebenägen hud, eftersom de kan hjälpa till att balansera hudens oljeproduktion.

Om du har en torr eller mogen hud kan du istället välja en rikare olja, såsom arganolja, avokadoolja eller kokosolja, som kan hjälpa till att återfukta och mjukgöra huden.

Det är alltid en bra idé att testa en ny olja på en mindre yta av huden först, så att du kan se hur din hud reagerar på den. Om du upplever att oljan orsakar finnar eller andra hudproblem, kan du prova en annan olja eller använda den i mindre mängder.

Vilka oljor kan man ha i ansiktet?

Det finns många olika typer av oljor som du kan använda i ansiktet, beroende på din hudtyp och dina specifika behov. Naturliga ansiktsoljor kan vara användbara för att återfukta, lugna, och förbättra hudens utseende och kvalitet. Här är några populära ansiktsoljor och deras användningsområden:

 • Jojobaolja: Denna olja är lik hudens naturliga talg och passar därför bra för de med fet hud. Jojobaolja återfuktar och kan användas som en lätt fuktighetskräm.
 • Arganolja: Arganolja är rik på antioxidanter och fettsyror, vilket gör den bra för att återställa hudens elasticitet och förebygga åldrande.
 • Kokosolja: Kokosolja är användbar för de med torr hud. Den är mycket återfuktande och kan hjälpa till att lindra torrhet och flagning.
 • Mandelolja: Denna olja är mild och kan användas av de med känslig hud. Den är återfuktande och kan också lindra klåda och irritation.
 • Rosenolja: Rosenolja har antiinflammatoriska egenskaper och en underbar doft. Den kan användas för att lugna och balansera huden.
 • Tee-trädsolja: Den här oljan har antibakteriella egenskaper och kan vara användbar för personer med aknebenägen hud. Den används ofta som en behandling för finnar.
 • Havtornsolja: Havtornsolja är rik på vitamin C och E, vilket gör den till en bra anti-aging-olja. Den hjälper också till att reparera hudskador.
 • Grön te-olja: Grön te-olja har antioxidanter som kan hjälpa till att bekämpa fria radikaler och förebygga tidigt åldrande av huden.
 • Gurkörtsolja: Gurkörtsolja är rik på essentiella fettsyror och kan hjälpa till att förbättra hudens barriärfunktion. Den är användbar för torr och känslig hud.
 • Squalane-olja: Denna olja är en naturlig komponent i vår egen hud, och den hjälper till att återfukta och mjukgöra huden. Den är lätt och passar alla hudtyper.

För att använda ansiktsoljor, applicera några droppar på ren hud. Du kan använda oljan direkt eller blanda den med din vanliga fuktighetskräm för extra återfuktning. Tänk på att oljor är koncentrerade och att en liten mängd räcker långt.

Vad innehåller en ekologisk ansiktsolja?

Ekologisk ansiktsolja innehåller oftast enbart naturliga, ekologiska ingredienser som är odlade utan användning av syntetiska bekämpningsmedel, gödningsmedel eller andra kemikalier. Dessa oljor är vanligtvis rika på vitaminer, mineraler och fettsyror och kan hjälpa till att återfukta, mjukgöra och stärka huden. Du kan kolla in de populäraste ekologiska och naturliga ansiktsoljorna här.

Ekologiska ansiktsoljor kan innehålla en eller flera av dessa oljor, ibland i kombination med andra ekologiska ingredienser som till exempel eteriska oljor och fruktoljor. Många ekologiska oljor är också kallpressade, vilket innebär att oljan pressas ur råvarorna utan att värmen skadar de viktiga näringsämnena.

Så gör du en egen hemmagjord ansiktsolja

Det är enkelt att göra sin egen hemmagjorda ansiktsolja, och det kan vara ett bra alternativ om du vill undvika syntetiska tillsatser och vet precis vad som finns i oljan du använder. Här är en grundläggande receptförslag på hur du kan göra din egen ansiktsolja:

 1. Välj en basolja som passar din hudtyp. Om du har en fet eller aknebenägen hud kan du välja en lättare olja, såsom jojobaolja eller mandelolja. Om du har en torr eller mogen hud kan du välja en rikare olja, såsom arganolja eller avokadoolja. Du kan också blanda olika oljor för att få den konsistens och de egenskaper som passar din hud.
 2. Välj eteriska oljor efter din hudtyp och önskad effekt. Eteriska oljor är doftande oljor som utvinns från växter och kan ha olika egenskaper, till exempel antiinflammatoriska, lugnande eller uppstramande. Tänk på att vissa eteriska oljor kan vara irriterande, så det kan vara bra att testa en liten mängd på huden först.
 3. Mixa oljorna. Häll basoljan och eteriska oljorna i en ren, torr glasflaska. Rör om försiktigt, så att oljorna blir väl blandade.
 4. Förvara ansiktsoljan på ett mörkt och svalt ställe. Använd en steril pipett eller en sked för att hälla upp oljan när du ska använda den, så att du inte riskerar att få bakterier i oljan. Hemmagjord ansiktsolja håller sig gott i ungefär 3-6 månader, beroende på vilka oljor du använder.

Det kan vara en bra idé att testa oljan på en liten yta av huden först, så att du kan se hur din hud reagerar på den. Om du upplever att oljan orsakar finnar eller andra hudproblem kan du justera receptet eller prova en annan olja. Lycka till!

css.php