Bästa ögonkrämen 2024

Ögonen sägs vara fönstret till vår själ. Det är även de som vi tittar mest på när vi möter en okänd person. I den här artikeln hittar du bästa ögonkrämen för att lyfta fram dig själv.

Bästa ögonkrämen

Men hur ska du göra om du har mörka ringar, påsar eller osmickrande rynkor runt dina ögon? Det finns idag många lösningar på dina problem men en riktigt bra ögonkräm är essentiellt för att du ska bli kvitt problemen. Vi har därför listat de bästa ögonkrämerna på marknaden 2024.

Ögonkrämen som kammade hem titeln årets bästa ögonkräm blev Optim-Eyes från Filorga som också är mycket prisvärd. Du kommer redan efter en veckas användning se hur mörka ringar och rynkor börjar försvinna. Det är en snabbverkande ögonkräm som levererar ögon att avundas.

Bäst i test ögonkräm

Vi har testat ett trettiotal ögonkrämer under en månad på olika testpersoner och kommit fram till fem ögonkrämer som levererar fantastiska resultat. Gå direkt till det omdöme du vill läsa, genom att klicka på länken nedan eller läs vidare för att se hela köpguiden.

Artikelns innehåll:
Året bästa ögonkräm
Bästa ögonkrämen för torr hud
Bästa ögonkrämen för 50+
Bästa ögonkrämen mot mörka ringar
Bästa ögonkrämen mot ålderstecken
Bästa ögonkrämen mot påsar under ögonen

Årets bästa ögonkräm

Optim-Eyes från Filorga

Bästa ögonkrämen

Optima-Eyes från Filorga är en multiarbetande anti-ageing ögonkräm som ger resultat från första stund. Med denna ögonkräm i ditt artilleri kommer du inte ha några fler problem med ålderstecken runt ögonen. Ögonkrämen har en så kallad cool touch applikator vilket ger en kylande och lugnade effekt på huden när du applicerar krämen. Den reducerar svullnader och masserar in krämen i den känsliga huden runt ögonen.
Ögonkrämen innehåller ljusreflekterande ämnen vilket ger dina ögon en ny lyster och gör att svarta ringar blir ett minne blott.

Vad får jag för resultat av ögonkrämen?

 • Mörka ringar kommer inte vara ett problem längre
 • Snabbarbetande vilket gör att ålderstecken som svullnad och rynkor minskar märkbart efter en användning
 • Ger dina ögon en ny ungdomlig lyster

För vem passar ögonkrämen?
Den passar alla hudtyper som vill bli kvitt ålderstecken.

Hur ska ögonkrämen användas?
Massera in ögonkrämen med runda cirkelrörelser med början i ögats inre och arbeta försiktigt utåt. Använd dagligen för bästa resultat.

Pris: 380 kr

Bästa ögonkrämen för torr hud

All About Eyes Rich från Clinique

Bra ögonkräm för torr hud

All about Eyes Rich är en ögonkräm som kommer att få din torra hud att andas igen. Denna fuktboostande ögonkräm tar även bort mörka ringar, svullnader och fina linjer. Du får både en snabb och långvarig effekt tack vare de botaniska ingredienser som ögonkrämen innehåller. Hudens fukthetsbarriär stimuleras vilket gör att din hud får bättre motståndskraft mot torr utomhusluft som är vanligt vintertid.

Vad får jag för resultat av ögonkrämen?

 • Din hud blir ordentligt återfuktad och får bättre motståndskraft mot torr luft
 • mörka ringar och svullnader försvinner på en gång
 • hudens kollagenproduktion stimuleras vilket gör att huden blir fastare och rynkor försvinner

För vem passar ögonkrämen?
Den passar dig med normal hy som är i behov av fukt.

Hur ska ögonkrämen användas?
Använd dagligen på rengjord hud. Massera in med hjälp av små cirkelrörelser för bästa resultat.

Pris: 369 kr

Bästa ögonkrämen för kvinnor 50+

Total Eye Lift från Clarins

Ögonkräm för mogen hud

Total Eye Lift är en ögonkräm framarbetad specifikt efter kvinnors behov vid 50+. När vi blir äldre påverkas huden av hormonella förändringar som gör den slappare, tunnare och skörare. Clarins har framarbetat denna ögonkräm för att hjälpa huden återfå sin ungdomliga friskhet igenom att tillföra ämnen som stimulerar huden på djupet.
Efter endast en användning kommer du märka hur din hud får en silkeslen känsla och en ny ungdomlig lyster.

Vad får jag för resultat av ögonkrämen?

 • Ålderstecken som rynkor och slapphet försvinner
 • Huden får rikligt med fukt och du lämnas med en silkeslen känsla hela dagen
 • omedelbara resultat och huden stimuleras på djupet

För vem passar ögonkrämen?
Den passar mogen hy i behov av uppstramning.

Hur ska ögonkrämen användas?
Använd morgon och kväll på rengjord hud. Värm en liten mängd ögonkräm mellan fingertopparna och applicera försiktigt från inre delen av ögat, arbeta sedan utåt i små cirkelrörelser för bästa resultat.

Pris: 725 kr

Bästa ögonkrämen mot mörka ringar

Eye Contour från Clarins

Mot mörka ringar

Eye Contour från Clarins är en lättviktig och dryg ögonkräm som kommer till rätta med mörka ringar, påsar och svullnader. Dina ögon ser omedelbart piggare och gladare ut. Använd på morgonen för bästa resultat men du kan även förstärka resultatet igenom att applicera lite extra ovanpå sminket när som helst du behöver. Innehåller en lugnade formula vilket gör att den passar även dig med känsliga ögon.

Vad får jag för resultat av ögonkrämen?

 • ljusar upp huden vilket gör att mörka ringer inte är ett problem längre
 • påsar och svullnader försvinner
 • Du återfår dina unga och pigga ögon från ungdomsåren

För vem passar ögonkrämen?
Den passar dig med normal hud i behov av fukt och lyster. Även du med känslig hud kan använda denna ögonkräm.

Hur ska ögonkrämen användas?
Använd dagligen närhelst du behöver. Du kan använda krämen innan och även efter att du lagt på din makeup.

Pris: 325 kr

Bästa ögonkrämen mot ålderstecken

Future Solution LX från Shiseido

Kräm mot ålderstecken

Efter 7 års forskning har Shiseido levererat Future Solution LX som är en kraftfull ögonkräm som ger omedelbara resultat. Ögonkrämen arbetar på DNA-nivå och stimulerar huden att föryngra sig. Man brukar säga att dyrare krämer inte nödvändigtvis är bättre men i detta fall kommer du få pang-effekt av denna ögonkräm som befinner sig i premiumsegmentet. Så om du vill lyxa till det lite och samtidigt få fantastiska resultat är detta krämen för dig.

Denna ögonkräm kan även användas runt läpparna för att få dem extra fylliga och samtidigt släta ut rynkor.

Vad får jag för resultat av ögonkrämen?

 • Ålderstecken som rynkor, mörka ringar och svullnad kommer inte vara något problem längre
 • Ökar hudens naturliga skydd mot yttre påfrestningar som exempelvis sol och torr luft
 • Din hud får fukt och känns silkeslen hela dagen

För vem passar ögonkrämen?
Den passar alla hudtyper i behov av lite extra fasthet.

Hur ska ögonkrämen användas?
Använd morgon och kväll på torr och ren hud. Applicera försiktigt med hjälp av fingertopparna på den känsliga huden runt ögat.

Pris: 1545 kr

Bästa krämen mot påsar under ögonen

Bästa krämen mot påsar under ögonen

Vi rekommenderar Total Eye Lift från Clarins om du vill få bort påsar under ögonen. Påsar och mörka ringar under ögonen kan bero på ett antal faktorer, inklusive sömnbrist, stress, irritationer och allergier. För att motverka det här behöver du en ögonkräm som lugnar och svalkar samtidigt som den stramar åt litegrann. Det kan också vara fördelaktigt att välja en produkt som ljusar upp huden. Du kan hjälpa processen på traven genom att se över dina sovrutiner och att lite då och då lägga något svalt och fuktigt som ett par gurkskivor på ögonen.

Hur kom ni fram till bästa ögonkrämen?

Vi valde att kolla på de 30 mest sålda ögonkrämerna på marknaden. Dessa ögonkrämer lät vi sedan ett antal testpersoner använda under en månad. Testpersonerna var både kvinnor och män i olika åldrar. De fick dokumentera hur de upplevde krämerna. Vi kollade efter hur bra de var mot ålderstecken (mörka ringar, svullnad och rynkor), om huden kändes återfuktad och hur snabbt ögonkrämen gav resultat.

Vad är skillnaden mellan en ögonkräm och vanlig ansiktskräm?

Huden runt dina ögon är tunnare än i det övriga ansiktet och det är just därför som de första rynkorna ofta uppstår här. Med åldern bryts proteiner som kollagen, keratin och elastin långsamt ner och förloppet påskyndas ytterligare av att du utsätter din hud för påfrestningar, exempelvis rökning, sol, sömnsvårigheter eller att du gnuggar ögonen för hårt. Resultatet blir att huden förlorar sin elasticitet och fyllighet och då just huden runt ögonen är finare och känsligare uppstår kråksparkar och mörka ringar. När en ögonkräm framställs tas alla dessa faktorer med i beräkningen och extra fokus läggs på att krämen ska vara så närande och skonsam som möjligt. Du kan själv testa skillnaden mellan en ögonkräm och en vanlig ansiktskräm genom sätta en liten klick på vardera handrygg. Medan ansiktskrämen är lite kraftigare i konsistensen är ögonkrämen lätt och smidig. De kompletterar varandra fint och därför råder experterna alla att använda båda sorterna i den dagliga skönhetsrutinen.

Så hittar du en bra ögonkräm

För dig som är på jakt efter en riktigt bra ögonkräm är det viktigt att ta med flera faktorer i beräkningen. Viktigast av allt är vilken hudtyp du har och om det är några specifika problem som du vill ta itu med. Om du är allergiker eller vegan bör du gå igenom innehållsförteckningen mycket noga och är du lite äldre kan det vara smart att satsa extra på anti-age krämer. Ta dig tid att läsa produktbeskrivningar och recensioner och tala gärna med vänner och bekanta om deras erfarenheter.

Självfallet spelar också din budget roll. Bara för att en kräm är mycket dyr innebär det inte att den är bäst för just dina ögon. Det är dock värt att satsa på att skaffa den bästa ögonkräm du kan även om den kostar något mer än vad du hade räknat med. Om du vill ha en kräm mot rynkor är det viktigt att du håller utkik efter just den egenskapen, medan en nattkräm för ögonen inte behöver ha solskyddsfaktor. Kanske du har olika behov beroende på om det är sommar eller vinter? Din hud kan också gå igenom olika perioder där du har påsar under ögonen på grund av stress eller har tappat lystern då du vistats mycket i torr luft.

Ögonkräm med hyaluronsyra

Ögonkräm med hyaluronsyra är en hudvårdsprodukt avsedd för användning runt ögonområdet. Hyaluronsyra är en naturligt förekommande substans i huden som har förmågan att binda fukt och hålla huden återfuktad. Ögonkrämer som innehåller hyaluronsyra syftar till att erbjuda fördelarna med denna fuktgivande ingrediens specifikt för det känsliga ögonområdet.

 • Hyaluronsyra kan hålla huden väl återfuktad genom att behålla och låsa in fukt. Detta är särskilt viktigt för ögonområdet, som tenderar att vara benäget för uttorkning och fina linjer.
 • Hyaluronsyra i ögonkrämen kan hjälpa till att minska torrhet och strama känslan runt ögonen.
 • Genom att öka hudens fuktinnehåll kan hyaluronsyra hjälpa till att minska uppkomsten av fina linjer och rynkor runt ögonen.

Det är viktigt att notera att ögonkrämer med hyaluronsyra bör appliceras med försiktighet och inte dra i huden runt ögonen. Vi kan tipsa om ögonkrämen Rénergie från Lancome som innehåller en unik kombination av hyaluronsyra och de peptider som ingår i deras franska linfröextrakt.

Vid vilken ålder får man rynkor under ögonen?

Det finns ingen exakt ålder då man kan förvänta sig att få rynkor under ögonen. Det beror på en mängd olika faktorer som genetik, livsstil och hudtyp. Vissa människor kan få rynkor under ögonen tidigt i livet, medan andra kan undgå dem tills de är äldre.

Generellt sett kan man säga att rynkor under ögonen oftast börjar dyka upp i 30-årsåldern eller senare, men det finns inga garantier. Rynkor under ögonen kan också bero på andra faktorer som t.ex. att man rynkar pannan och ögonbrynen, vilket kan få huden att dra ihop sig och orsaka rynkor.

Varför får man mörka ringar under ögonen?

Det finns olika anledningar till varför man kan få mörka ringar under ögonen. Det kan bero på saker som:

 1. Överarbete eller brist på sömn: Om du inte får tillräckligt med sömn kan det resultera i mörka ringar under ögonen.
 2. Allergier: Allergier kan orsaka svullnad och irritation runt ögonen, vilket kan ge mörka ringar.
 3. Genetik: Vissa människor är mer benägna att få mörka ringar under ögonen på grund av sin genetik.
 4. Åldrande: När vi åldras kan huden runt ögonen bli tunnare, vilket gör att blodkärl och blåmärken lättare syns igenom huden.
 5. Överdriven solexposition: Om du utsätter huden runt ögonen för mycket sol kan det orsaka mörka ringar.
 6. Överdriven användning av alkohol och nikotin: Överdriven användning av alkohol och nikotin kan orsaka mörka ringar under ögonen.
 7. Medicin: Vissa mediciner kan orsaka mörka ringar under ögonen som biverkning.

Hur motverkar man svullna ögon?

Det finns ett par saker du kan göra för att motverka svullna ögon:

 1. Använd en ögonkräm med en kylande effekt. Detta kan hjälpa till att lindra svullnaden och ge en uppfriskande känsla.
 2. Skölj dina ögon med kallt vatten. Det hjälper till att minska svullnaden och kan även hjälpa till att lindra eventuella obehag.
 3. Lägg kalla, våta tekuddar på ögonlocken. Det hjälper också till att minska svullnaden.
 4. Undvik att använda smink runt ögonen tills svullnaden har gått ner.
 5. Se till att dricka tillräckligt med vätska under dagen, det kan hjälpa till att förebygga svullnad.
 6. Ligg med huvudet högt, det kan hjälpa till att motverka svullnad orsakad av vätskeansamlingar.

Om du upplever att svullnaden inte går ner efter en dag eller två, eller om du har andra symtom som tårflöde eller klåda, bör du rådfråga en läkare.

Vilken ögonkräm är bra om man har känsliga ögon?

Om du har känsliga ögon finns det ett par saker du bör tänka på när du väljer ögonkräm:

 • Leta efter produkter som är hypoallergena och parfymfria. Dessa är mindre sannolika att orsaka irritation eller allergiska reaktioner.
 • Välj ögonkrämer som är tillverkade för känslig hud. Dessa innehåller oftast milda och mildrande ingredienser och är mer skonsamma mot huden.
 • Välj produkter som inte innehåller potentiellt irriterande ämnen som alkohol, menthol, och eteriska oljor.
 • Pröva olika produkter för att se vad som fungerar bäst för dig. Vad som fungerar för en person kan inte nödvändigtvis fungera för en annan.
 • Rådfråga en hudläkare eller en hudterapeut om du är osäker på vad du ska välja eller om du fortsätter att uppleva irritation eller allergiska reaktioner.

När ska man börja med ögonkräm?

Tidpunkten för när man börjar använda ögonkräm för att reducera rynkor under ögonen kan variera från person till person och beror på flera faktorer, inklusive ålder, genetik och hudvårdsvanor.

Många människor börjar tänka på anti-age hudvård i 20-30-årsåldern, även om det kan vara tidigare om man har ärftliga tendenser till rynkor eller om man har utsatts för mycket sol eller rökning.

Experter rekommenderar att använda ögonkräm som en förebyggande åtgärd snarare än en reaktion på redan synliga rynkor. Det är enklare att förhindra rynkor än att behandla dem när de är väl etablerade. Människor med torr hud kan märka rynkor tidigare än de med fet hud, så det är viktigt att anpassa din hudvård efter din hudtyp.

När du väljer en ögonkräm, leta efter produkter som innehåller aktiva ingredienser som retinol, peptider och antioxidanter, eftersom dessa kan hjälpa till att minska rynkor och förbättra hudens elasticitet.

Hur finnar jag den bästa krämen för just mig?

Det första du behöver fundera på är vad du har för problem som du vill komma till rätta med? Är dina ögon svullna, torra, irriterade eller har du mörka ringar? Sedan är det även din ålder som kan ha en viss påverkan.

Bästa ögonkrämen när du är 20+
När vi är runt 20 behöver din hud endast fukt för att må bra och se fräsch ut. Om du har exempelvis mörka ringar räcker det att du väljer en kräm som rättar till mörka ringar och ger fukt. Du behöver inte använda produkter med anti-age egenskaper.

Bästa ögonkrämen 30+
Nu börjar det bli dags att stötta huden med ögonkrämer som har en lite uppstramande effekt. Din hud är oftast ung och fräsch men lite fina linjer brukar nu börja leta sig fram. Använd en ögonkräm som ger fukt men även har lite anti-age egenskaper.

Bästa ögonkrämen vid 40+
Börja nu använda ögonkrämer med lite starkare anti-age effekt. Det du kan kolla efter är att krämen är avsedd för mogen hy. Du kan även utläsa i beskrivningen att de ger extra mycket uppstramande effekt. Då är det en bra kräm för dig.

Bästa ögonkrämen för 50+
Din hud genomgår nu hormonella förändringar som gör den skörare, slappare och tunnare. Din hud behöver nu mycket fukt men även en kräm som kommer till rätta med de hormonella förändringar som din hud genomgår.

Vad gör jag om krämen inte ger tillräckliga resultat?

Om du upplever att din ögonkräm inte kommer till rätta med påsarna under ögonen eller om du har ett event du vill se extra fräsch ut till då kan du komplettera ögonkrämen med en ögonmask. Det som gör ögonmasker så effektiva är att de innehåller en högre mängd av de aktiva ämnen som finns i ögonkrämer.

Bästa ögonkrämen mot rynkor

Om du är ute efter en kräm mot rynkor bör du hålla utkik efter några specifika ingredienser och egenskaper. Här handlar det om att fylla ut de fina linjer du redan fått och det görs dels genom att hålla huden så återfuktad och mjuk som möjligt, dels genom att tillföra uppbyggande ämnen som stimulerar kollagenproduktionen. Några bra ämnen som motverkar rynkor är:

 • Hyaluronsyra – hjälper huden att återfuktas ordentligt.
 • C-vitamin – främjar kollagenproduktionen och piggar upp.
 • E-vitamin – motverkar torrhet och hudåkommor.
 • Retinol – har föryngrande effekt och hjälper huden att stärkas och förnya sig.

Det är också viktigt att ha tålamod. De flesta ögonkrämer mot rynkor fungerar långsamt uppbyggande och det kan ta flera veckor, till och med månader, att nå de resultat du är ute efter. Många kosmetikatillverkare har hela serier med produkter som till exempel ögonkrämer, dagkrämer och nattkrämer som fungerar i symbios med varandra och ger särskilt fina resultat när de används tillsammans.

Är retinol en bra ingrediens i kräm?

Retinol är en form av vitamin A och kan vara en bra ingrediens i hudvårdsprodukter. Det har en rad potentiella hudförbättrande egenskaper, inklusive att:

 1. Stimulera kollagenproduktionen, vilket kan hjälpa till att förbättra hudens struktur och förebygga rynkor.
 2. Minska synligheten av porer och förbättra hudtexturen.
 3. Förbättra hudtonen och ge huden en jämnare, mer strålande look.
 4. Behandla akne och förebygga utbrott.

Det är viktigt att notera att retinol kan vara irriterande för vissa individer och kan orsaka hudirritationer, så det är viktigt att starta med en lågkoncentrerad produkt och bygga upp gradvis om du är nybörjare. Det är också viktigt att använda solskydd under dagen när man använder retinol, eftersom det kan öka hudens känslighet mot solen.

Använda ögonkräm om man har kontaktlinser?

Det går bra att använda ögonkräm även om du använder kontaktlinser. Här är några tips för att använda ögonkräm på ett säkert sätt när du bär kontaktlinser:

 1. Tvätta händerna: Innan du applicerar ögonkrämen är det viktigt att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten för att undvika att överföra smuts och bakterier till ögat och kontaktlinserna.
 2. Applicera försiktigt: Applicera ögonkrämen med lätta och försiktiga tryck runt ögonområdet. Undvik att dra eller dra i huden runt ögonen, eftersom det kan orsaka skador på ögonen eller kontaktlinserna.
 3. Undvik att komma i kontakt med linserna: Se till att ögonkrämen inte hamnar direkt på dina kontaktlinser. Om så skulle ske, kan det orsaka obehag och irritation. Applicera krämen på områdena runt ögonen och inte på linserna själva.
 4. Vänta innan du sätter i linserna: Om möjligt, vänta några minuter efter att du har applicerat ögonkrämen innan du sätter i dina kontaktlinser. Detta ger krämen tid att absorberas och minska risken för att den hamnar på linserna.
 5. Använd icke-komedogen ögonkräm: Välj en ögonkräm som är icke-komedogen, vilket innebär att den inte täpper till porerna eller orsakar finnar. Detta hjälper till att förhindra eventuella hudproblem i ögonområdet.

Bästa ögonkrämen med anti-age

För dig med mogen hud är en anti-age kräm det bästa alternativet då den hjälper till att bibehålla lyster och spänst. Välj en ögonkräm som går in på djupet och som ser till att återfukta ordentligt, samtidigt som den hjälper huden att bygga upp ett bra skydd mot sol, torr luft, väder och vind. Vissa anti-age ögonkrämer kan också användas på och runt läpparna liksom på halsen som också har tunn hud och därför är snabbare med att visa ålderstecken. Med åldern är det helt naturligt för huden att bli lite förslappad och därför kan det vara bra att välja en produkt som har åtstramande effekt. Att känna sig fräsch och fin med en klar och pigg blick är viktigt i alla åldrar och bättrar på både hudkvaliteten och humöret.

Ekologisk ögonkräm

Miljön är oerhört viktig och för dig som vill slå ett slag för naturen är en ekologisk ögonkräm det allra bästa alternativet. Krämen bör vara fri från kemikalier och starka parfymer och vara baserad på växter och mineraler. Håll utkik efter naturliga oljor och vårdande lera och välj produkter som är etiskt framställda. Allteftersom saker som hållbarhet och värnande om Moder Jord ökar växer också utbudet och du kan hitta fantastiska produkter som skyddar både dig och din omgivning.

Billig och prisvärd ögonkräm

Nyckelordet när det kommer till att köpa en bra ögonkräm är att den är prisvärd. När du jämför olika produkter är det lätt att missa mängden som erbjuds, varför du bör ta fram kalkylatorn för att se vad du egentligen får för pengarna. Ett enkelt exempel kan se ut så här: 10ml kräm som kostar 200 kronor är dubbelt så dyr som 50ml kräm som kostar 500 kronor. Krämens dryghet är en annan faktor. Medan vissa ögonkrämer bör tas i mycket små mängder kan andra behöva lite mer och det påverkar hur länge de räcker.

Det tål också att upprepa att den bästa ögonkrämen är den som passar dina ögon bäst! Du bör alltid satsa på en kräm som är utformad efter dina behov, exempelvis anti-age, rynkor eller påsar. Har du torr, fet eller normal hud? Behöver du en intensivbehandling eller är du mer ute efter en behaglig kräm som passar i din vardagsrutin? Med rätt ögonkräm kan du få den pigga, fräscha look du är ute efter och därför är det viktigt att den är värd vartenda öre. Vi anser att den bästa ögonkrämen till pris och resultat är Optim-Eyes från Filorga.

Andra intressanta artiklar inom anti-age

css.php