Bästa hudvården

Vad som är den bästa hudvården är individuellt, men det finns vissa produkter och märken som hyllas av många användare. Grunden i en bra hudvårdrutin är att välja produkter som passar din hudtyp samt att vara konsekvent i användandet.

Bästa hudvården

Om du har känslig hy ska du helst inte blanda för många olika ingredienser eller märken. Istället är det bättre att hålla sig till en specifik hudvårdsserie. Här kan du läsa mer om den bästa hudvården, hur du skapar en hudvårdsrutin, tips på bra märken och mycket mer.

Hur ser en bra hudvårdsrutin ut?

En hudvårdsrutin består av flera olika produkter som används i en viss följd. Rutinen kan bestå av 2-3 produkter eller över 10 produkter. Antalet produkter beror på dina preferenser. Vissa gillar att ha en lång ritual och njuter av att skrubba ansiktet, klappa in toner, serum och applicera en återfuktande kräm. Andra föredrar en kortare rutin som gör jobbet snabbt. Det är inte heller ovanligt att ha en kortare rutin på morgonen och en längre på kvällen.

Oavsett antalet produkter är det viktigt att alltid börja med den lättaste eller tunnaste först och sedan applicera de fetare krämerna i slutet. Den minsta hudvårdsrutinen bör bestå av en rengöring och en återfuktande kräm, men de flesta använder betydligt fler produkter än så. Nedan kan du läsa om ordningen för olika produkter. Självklart kan du utesluta en eller flera produkter från just din hudvårdsrutin.

Steg 1. Rengöring
Steg 2. Ansiktsvatten eller toner
Steg 3. Ansiktsskrubb, peeling eller exfoliering
Steg 4. Essens
Steg 5. Punktbehandling (så kallade spot treatment)
Steg 6. Serum
Steg 7. Ögonkräm
Steg 8. Hudkräm
Steg 9. Solskydd (morgonrutinen)
Bonussteg: Ansiktsmask (används efter rengöringen)

Ansiktsvård är extra viktigt

Ansiktsvård är viktigt

Ansiktet är det hudområde som exponeras för sol, smink och andra yttre påfrestningar. Det är också här de första rynkorna dyker upp. Därför är det viktigt att ta hand om ansiktet och ge huden den näring som den behöver via ansiktsvård. Det går inte att trolla bort rynkorna, men det går att till viss del förebygga dem samt göra dem mindre framträdande med hjälp av bra hudvårdsprodukter.

Vad är en hudvårdsserie?

En hudvårdsserie är en komplett uppsättning produkter från samma varumärke. Produkterna är utformade för att passa ihop med varandra och ge ett effektivt resultat ihop. De är ofta sammansatta utifrån specifika hudtyper eller hudtillstånd vilket gör det lättare för dig att hitta en serie som passar just dig. Det minskar även risken för att produkterna ska reagera med varandra vilket tyvärr händer ibland när man blandar produkter från olika varumärken.

I princip alla stora hudvårdsmärken har sammansatta serier. Storsäljaren Dermalogica erbjuder flera olika hudvårdserier, exempelvis Clearstart för aknebenägen hy och Age Defense för mogen hy.

Bästa hudvårdsserien för torr hy

Torr hud i ansiktet är ett vanligt hudtillstånd som drabbar både unga och gamla. Därför har nästan alla hudvårdsmärken en serie som passar torr hy.

Det franska varumärket Filorga har två hudvårdsserier som passar torr hy. Serien Oxygen Glow passar alla åldrar, även den yngre generationen, och ger glåmig och torr hud ny lyster. Krämen Glow Cream återfuktar huden på djupet. Filorga erbjuder även mycket bra anti age-produkter för torr hy, exempelvis deras NCEF-serie som innehåller både serum, nattkräm, dagkräm och ögonkräm.

Bästa hudvårdsprodukterna

Det är svårt att säga vilken som är den bästa eller viktigaste hudvårdsprodukten i rutinen. Rengöringen är mycket viktig för att få bort föroreningar och slaggprodukter från huden. Med en rengjord hy är det möjligt för efterföljande produkter att tränga in i huden och verka. En rengöring behöver dock inte vara särskilt dyr och det finns många bra budgetrengöringar som effektivt tar bort smink och smuts.

För att åtgärda specifika hudproblem är serumet den viktigaste produkten. Serumet tränger djupare ned i huden och gör det möjligt att skräddarsy din rutin. Det finns serum som jobbar specifikt för rödhet, pigmenteringar, torr hy, akne, rödhet, lyster, porer och mycket mer. Serumet kan användas både morgon och kväll och det är inte ovanligt att ha flera olika serum i rutinen för att behandla olika hudtillstånd.

Det finns serum i alla prisklasser och priser beror på vilka ingredienser som ingår. Många serum innehåller aktiva ingredienser som retinol, c-vitamin och niacinamide och kostar därefter. Om det är någon produkt som du ska lägga lite mer pengar på är det serumet.

Bästa anti age hudvård

Om du vill behandla och förebygga rynkor genom hudvård bör du välja återfuktande produkter samt ett bra serum med aktiva ingredienser mot fina linjer, exempelvis retinol eller peptider.

Ett anti-age serum som ofta hyllas är Double serum från Clarins. Det är ett effektivt serum mot fina linjer som har en skön gelkonsistens. Produkten jobbar mot rynkor, brist på lyster och fasthet, ojämn hy och synliga porer. Huden får en len och fylligare känsla. Serumet fungerar på alla hudtyper och kan användas både morgon och kväll.

För ett kraftfullt anti-age serum med retinal är Crystal Retinal 10 Serum från Medik8 ett bra val. Det är ett nattserum med ett högeffektivt derivat av A-vitamin som stimulerar cellförnyelsen och ger en fantastisk anti-age-effekt. Den måste dock successivt vänjas in och ska inte användas varje dag.

Bra hudvårdsmärken

Det finns massor med bra hudvårdsmärken, men det finns även en hel del bluffmärken. Därför är det viktigt att alltid köpa hudvård från en seriös och auktoriserad återförsäljare i Sverige för att garantera att produkterna är äkta och uppfyller de svenska och europeiska kraven för att få säljas. Hos Nordicfeel hittar du ett stort utbud av populära hudvårdsmärken, exempelvis Exuviance, Decléor, Biotherm och Elemis.

Ansiktsrengöring ingår i hudvård

Rengöringen är A och O för en frisk och fräsch hy. Se till att rengöra varje morgon och kväll med en ansiktsrengöring som är anpassad för din hudtyp. Du kan använda ett ansiktsvatten för att snabbt få bort smuts. En eller två gånger i veckan kan du även använda en ansiktsskrubb för att få bort döda hudceller och stimulera cellförnyelsen.

Använd ansiktsmask på kvällen

Som ett bonussteg i hudvårdsrutinen kan du applicera en ansiktsmask på kvällen. Ansiktsmasken är en djupverkande hudvårdsprodukt som ger huden en boost. Masken ska tvättas bort efter användning. Applicera efter rengöringen, men före alla efterföljande steg i rutinen.

Fuktmask och ögonmask

Med en bra ögonmask kan du ge liv till trötta ögon och dämpa svullnaden. Trötthetstecken sätter sig ofta runt ögonen och därför är det viktigt att ge detta känsliga område lite extra kärlek med jämna mellanrum. Om hela ansiktet känns glåmigt kan du applicera en fuktmask för att få mer lyster.

Vad är en bra ekologisk hudvård?

Ekologisk hudvård är hudvård som innehåller naturliga och ekologiskt odlade ingredienser och som har producerats på ett hållbart sätt. En bra ekologisk hudvård är ofta fri från skadliga tillsatser såsom parabener, ftalater och syntetiska dofter, och den kan innehålla ingredienser som är rika på vitaminer, mineraler och antioxidantier.

Det finns många olika varumärken som erbjuder ekologisk hudvård, och det kan vara svårt att veta vilka produkter som är de bästa för just din hud. En bra idé är att leta efter produkter som har certifieringar som visar att de är ekologiskt odlade och/eller producerade på ett hållbart sätt. Du kan också läsa innehållsförteckningen på produkterna och välja produkter som innehåller naturliga och ekologiskt odlade ingredienser. Kolla in bästa naturliga sortimentet av hållbar hudvård hos Nordic Feel här.

Det är viktigt att notera att det inte finns några garantier för att ekologisk hudvård är bättre än icke-ekologisk hudvård, men många människor väljer ekologisk hudvård på grund av de möjliga hälso- och miljöfördelarna. Om du är intresserad av att prova ekologisk hudvård kan det vara en bra idé att prata med en hudläkare eller hudterapeut för att få råd om vilka produkter som kan vara lämpliga för just din hudtyp och behov.

Torr, Fet eller Blandhy – Hur ska man anpassa sin hudvård efter hudtyp?

Bästa hudvården

Anpassa din hudvård efter din specifika hudtyp är avgörande för att uppnå och behålla en frisk och vacker hud. Det finns vanligtvis tre huvudtyper av hud: torr hud, fet hud och blandhy. Här är några riktlinjer för att anpassa din hudvårdsrutin efter din hudtyp:

Torr Hud:

Torr hud kännetecknas av känslighet, stramhet och ibland flagning eller fjällning. För att vårda torr hud:

 1. Använd en mild rengöringsprodukt: Välj en rengöring som är skonsam och inte torkar ut huden ytterligare. Undvik starka tvålar.
 2. Återfukta rikligt: Applicera en fuktgivande kräm eller lotion som är speciellt formulerad för torr hud. Ingredienser som hyaluronsyra och ceramider är fördelaktiga.
 3. Undvik överdriven tvätt: Tvätta inte ansiktet för ofta, eftersom detta kan ta bort de naturliga oljorna i huden. Tvätta morgon och kväll, och undvik varmt vatten.
 4. Använd solskydd: Använd solskydd för att skydda torr hud från skadliga UV-strålar.

Fet Hud:

Fet hud kännetecknas av överskott av talgproduktion, vilket kan leda till blankhet och ökad risk för akne. För att vårda fet hud:

 1. Använd en oljefri rengöring: Välj en rengöring som hjälper till att ta bort överskottsolja utan att torka ut huden.
 2. Applicera en lätt fuktgivare: Fet hud behöver fortfarande fukt, så använd en lätt och icke-komedogen (tilltäpper inte porerna) fuktgivare.
 3. Använd produkter med salicylsyra: Salicylsyra är effektiv för att rengöra porer och minska risken för akne.
 4. Använd blottingpapper: För att kontrollera glans under dagen, använd blottingpapper för att ta bort överflödig olja.

Blandhy:

Blandhy har områden med torrhet och fetthet på olika delar av ansiktet. Anpassa din hudvård för blandhud genom att fokusera på de specifika behoven i varje område.

 1. Använd en skonsam rengöring: Välj en rengöring som är mild och balanserad.
 2. Återfukta där det behövs: Applicera en rik fuktgivare på de torra områdena och en lättare fuktgivare på de feta områdena.
 3. Undvik att överdriva: Undvik att överdriva produkter för att balansera huden, då detta kan leda till obalans och irriterad hud.
 4. Använd produkter med olika formuleringsbehov: Använd oljefria produkter för det fetare området och mer återfuktande produkter för det torrare området.

Kom ihåg att det kan vara en bra idé att konsultera en hudläkare eller hudvårdsspecialist om du är osäker på din hudtyp eller vilka produkter som är bäst lämpade för din hud. Att följa en anpassad hudvårdsrutin baserat på din hudtyp kan hjälpa dig att upprätthålla en balanserad och hälsosam hud.

Vilka produkter ska man ha vid oljig hy?

Om du har oljig hy kan det vara lämpligt att använda hudvårdsprodukter som är lätta och fuktgivande, men som inte täpper till poren. Det finns ett par olika produkter som du kan prova om du har oljig hy:

 • Rengöringsprodukter: Välj rengöringsprodukter som är speciellt utformade för att rengöra och balansera oljig hy. Sök efter produkter som innehåller salicylsyra, glykolsyra eller alfa-hydroxisyror (AHA), som kan hjälpa till att rengöra poren och exfoliera huden på ett skonsamt sätt.
 • Toner: Toner kan hjälpa till att balansera pH-värdet i huden och förbättra hudens textur. Välj en toner som är lätt och alkoholfri, så att den inte torkar ut huden.
 • Serum: Serum kan hjälpa till att återfukta huden utan att lämna den fet. Välj ett serum som är lätt och innehåller naturliga fuktgivande ämnen som hyaluronsyra.
 • Fuktighetskräm: Välj en fuktighetskräm som är lätt och oljefri, så att den inte täpper till poren. Du kan också prova en gelé-baserad fuktighetskräm.

Bäst hudvård för ungdom

Den bästa hudvården för ungdomar är den som bygger på enkelhet, konsekvens och sunna vanor. Ung hud har ofta en naturlig lyster och elasticitet, men det är också en tid då man bör börja förebygga och upprätthålla hudens hälsa för framtiden. Här är några viktiga aspekter att tänka på när det gäller hudvård för ungdomar:

 • Daglig rengöring: En mild rengöring är nyckeln till att avlägsna orenheter, smuts och överskottsfett från huden. Tvätta ansiktet morgon och kväll för att hålla huden ren.
 • Använd solskydd: Solskydd är ett måste, även för ungdomar. Exponering för skadliga UV-strålar kan leda till tidigt åldrande och öka risken för hudcancer. Använd en bredspektrum-solkräm med SPF 30 eller högre varje dag.
 • Fuktgivning: Återfuktning är viktigt för att bibehålla hudens fuktbalans. Använd en lätt fuktgivare som passar din hudtyp för att undvika överdriven oljighet.
 • Undvik att röra vid ansiktet: Att undvika att röra vid ansiktet minskar risken för att överföra smuts och bakterier till huden, vilket kan orsaka finnar.
 • Hälsosam kost och vattenintag: En balanserad kost som är rik på frukt, grönsaker och fullkorn kan gynna din hudhälsa. Att dricka tillräckligt med vatten hjälper till att hålla huden återfuktad.
 • Undvik rökning och överdriven alkoholkonsumtion: Rökning och alkohol kan påverka hudens hälsa negativt. Att undvika dessa vanor är en viktig del av en sund hudvårdsrutin.
 • Förebyggande behandlingar: Om det finns specifika hudproblem, som akne, kan du överväga att använda förebyggande produkter som innehåller ingredienser som salicylsyra eller benzoylperoxid.
 • Sömnrutin: Att få tillräckligt med sömn är viktigt för hudens återhämtning och förnyelse. Försök att upprätthålla en regelbunden sömnrutin.
 • Stresshantering: Stress kan påverka hudens utseende. Praktisera stresshanteringsmetoder som meditation, yoga eller djupandning för att främja en sund hud.
 • Undvik överrengöring: Att överrengöra huden kan avlägsna de naturliga oljorna som behövs för att skydda och återfukta huden. Håll dig till en enkel hudvårdsrutin.

Den bästa hudvården för ungdomar fokuserar på grundläggande och hälsosamma rutiner. Kom ihåg att hudvård är en långsiktig investering i din hälsa och skönhet, och att konsekvens är nyckeln till att uppnå goda resultat över tid.

Vad innebär koreansk hudvård?

Koreansk hudvård, ofta kallad K-beauty, är en omfattande och mycket populär hudvårdsrutin och filosofi som har fått internationell uppmärksamhet och lojalitet från entusiaster över hela världen. Vad som kännetecknar den koreanska hudvården är dess betoning på rengöring, återfuktning, noggrannhet och en holistisk syn på skönhet.

Huvudtanken bakom K-beauty är att uppnå en strålande och sund hud genom att investera tid i en ritualistisk och välvårdad hudvårdsrutin. Denna rutin består ofta av flera steg, som rengöring, toning, essenser, serum, masker och återfuktning. Det är vanligt att människor i Korea följer en 10-stegs hudvårdsrutin, även om det kan anpassas efter individuella behov.

Koreansk hudvård bygger på noggrannhet och användning av produkter med hög kvalitet, många av dem innehåller naturliga ingredienser och är rika på antioxidanter. Resultatet är en grundlig rengöring och återfuktning av huden för att uppnå en klar och återfuktad hudton.

Hudvård i Korea handlar också om förebyggande åtgärder, inte bara att behandla befintliga problem. Att skydda huden från skadliga UV-strålar med solskydd är en grundläggande del av denna filosofi, och det är ofta en daglig vana för koreanska individer.

Värt att notera är också det stora utbudet av ansiktsmasker, både arkmasker och sovande masker, som är populära i K-beauty. Dessa masker är rika på aktiva ingredienser och syftar till att målinrikta specifika hudproblem, från fuktgivning till anti-aging.

Sammanfattningsvis innebär koreansk hudvård en djupgående och målinriktad metodik för att uppnå en frisk och strålande hud genom en omfattande, noggrann och målinriktad hudvårdsrutin som kombinerar tradition och innovation.

Är dyr hudvård bättre?

Det finns många olika faktorer som kan påverka hur bra en hudvårdprodukt är, och priset är bara en av dessa faktorer. Det är inte så att dyr hudvård alltid är bättre än billig hudvård, och tvärtom. Det finns många bra hudvårdprodukter som finns tillgängliga för olika priser.

Det viktigaste är att välja hudvårdsprodukter som är lämpliga för din hudtyp och behov, och som innehåller ingredienser som är effektiva och säkra. Läs innehållsförteckningen på produkterna och se till att du förstår vad produkten innehåller.

css.php