Bästa hudvården

Bästa hudvården

Vad som är den bästa hudvården är individuellt, men det finns vissa produkter och märken som hyllas av många användare. Grunden i en bra hudvårdrutin är att välja produkter som passar din hudtyp samt att vara konsekvent i användandet.

Om du har känslig hy ska du helst inte blanda för många olika ingredienser eller märken. Istället är det bättre att hålla sig till en specifik hudvårdsserie. Här kan du läsa mer om den bästa hudvården, hur du skapar en hudvårdsrutin, tips på bra märken och mycket mer.

Hur ser en bra hudvårdsrutin ut?

En hudvårdsrutin består av flera olika produkter som används i en viss följd. Rutinen kan bestå av 2-3 produkter eller över 10 produkter. Antalet produkter beror på dina preferenser. Vissa gillar att ha en lång ritual och njuter av att skrubba ansiktet, klappa in toner, serum och applicera en återfuktande kräm. Andra föredrar en kortare rutin som gör jobbet snabbt. Det är inte heller ovanligt att ha en kortare rutin på morgonen och en längre på kvällen.

Oavsett antalet produkter är det viktigt att alltid börja med den lättaste eller tunnaste först och sedan applicera de fetare krämerna i slutet. Den minsta hudvårdsrutinen bör bestå av en rengöring och en återfuktande kräm, men de flesta använder betydligt fler produkter än så. Nedan kan du läsa om ordningen för olika produkter. Självklart kan du utesluta en eller flera produkter från just din hudvårdsrutin.

Steg 1. Rengöring
Steg 2. Ansiktsvatten eller toner
Steg 3. Ansiktsskrubb, peeling eller exfoliering
Steg 4. Essens
Steg 5. Punktbehandling (så kallade spot treatment)
Steg 6. Serum
Steg 7. Ögonkräm
Steg 8. Hudkräm
Steg 9. Solskydd (morgonrutinen)
Bonussteg: Ansiktsmask (används efter rengöringen)

Ansiktsvård är extra viktigt

Ansiktsvård är viktigt

Ansiktet är det hudområde som exponeras för sol, smink och andra yttre påfrestningar. Det är också här de första rynkorna dyker upp. Därför är det viktigt att ta hand om ansiktet och ge huden den näring som den behöver via ansiktsvård. Det går inte att trolla bort rynkorna, men det går att till viss del förebygga dem samt göra dem mindre framträdande med hjälp av bra hudvårdsprodukter.

Vad är en hudvårdsserie?

En hudvårdsserie är en komplett uppsättning produkter från samma varumärke. Produkterna är utformade för att passa ihop med varandra och ge ett effektivt resultat ihop. De är ofta sammansatta utifrån specifika hudtyper eller hudtillstånd vilket gör det lättare för dig att hitta en serie som passar just dig. Det minskar även risken för att produkterna ska reagera med varandra vilket tyvärr händer ibland när man blandar produkter från olika varumärken.

I princip alla stora hudvårdsmärken har sammansatta serier. Storsäljaren Dermalogica erbjuder flera olika hudvårdserier, exempelvis Clearstart för aknebenägen hy och Age Defense för mogen hy.

Bästa hudvårdsserien för torr hy

Torr hud i ansiktet är ett vanligt hudtillstånd som drabbar både unga och gamla. Därför har nästan alla hudvårdsmärken en serie som passar torr hy.

Det franska varumärket Filorga har två hudvårdsserier som passar torr hy. Serien Oxygen Glow passar alla åldrar, även den yngre generationen, och ger glåmig och torr hud ny lyster. Krämen Glow Cream återfuktar huden på djupet. Filorga erbjuder även mycket bra anti age-produkter för torr hy, exempelvis deras NCEF-serie som innehåller både serum, nattkräm, dagkräm och ögonkräm.

Bästa hudvårdsprodukterna

Det är svårt att säga vilken som är den bästa eller viktigaste hudvårdsprodukten i rutinen. Rengöringen är mycket viktig för att få bort föroreningar och slaggprodukter från huden. Med en rengjord hy är det möjligt för efterföljande produkter att tränga in i huden och verka. En rengöring behöver dock inte vara särskilt dyr och det finns många bra budgetrengöringar som effektivt tar bort smink och smuts.

För att åtgärda specifika hudproblem är serumet den viktigaste produkten. Serumet tränger djupare ned i huden och gör det möjligt att skräddarsy din rutin. Det finns serum som jobbar specifikt för rödhet, pigmenteringar, torr hy, akne, rödhet, lyster, porer och mycket mer. Serumet kan användas både morgon och kväll och det är inte ovanligt att ha flera olika serum i rutinen för att behandla olika hudtillstånd.

Det finns serum i alla prisklasser och priser beror på vilka ingredienser som ingår. Många serum innehåller aktiva ingredienser som retinol, c-vitamin och niacinamide och kostar därefter. Om det är någon produkt som du ska lägga lite mer pengar på är det serumet.

Bästa anti age hudvård

Om du vill behandla och förebygga rynkor genom hudvård bör du välja återfuktande produkter samt ett bra serum med aktiva ingredienser mot fina linjer, exempelvis retinol eller peptider.

Ett anti-age serum som ofta hyllas är Double serum från Clarins. Det är ett effektivt serum mot fina linjer som har en skön gelkonsistens. Produkten jobbar mot rynkor, brist på lyster och fasthet, ojämn hy och synliga porer. Huden får en len och fylligare känsla. Serumet fungerar på alla hudtyper och kan användas både morgon och kväll.

För ett kraftfullt anti-age serum med retinal är Crystal Retinal 10 Serum från Medik8 ett bra val. Det är ett nattserum med ett högeffektivt derivat av A-vitamin som stimulerar cellförnyelsen och ger en fantastisk anti-age-effekt. Den måste dock successivt vänjas in och ska inte användas varje dag.

Bra hudvårdsmärken

Det finns massor med bra hudvårdsmärken, men det finns även en hel del bluffmärken. Därför är det viktigt att alltid köpa hudvård från en seriös och auktoriserad återförsäljare i Sverige för att garantera att produkterna är äkta och uppfyller de svenska och europeiska kraven för att få säljas. Hos Nordicfeel hittar du ett stort utbud av populära hudvårdsmärken, exempelvis Exuviance, Decléor, Biotherm och Elemis.

Ansiktsrengöring ingår i hudvård

Rengöringen är A och O för en frisk och fräsch hy. Se till att rengöra varje morgon och kväll med en ansiktsrengöring som är anpassad för din hudtyp. Du kan använda ett ansiktsvatten för att snabbt få bort smuts. En eller två gånger i veckan kan du även använda en ansiktsskrubb för att få bort döda hudceller och stimulera cellförnyelsen.

Använd ansiktsmask på kvällen

Som ett bonussteg i hudvårdsrutinen kan du applicera en ansiktsmask på kvällen. Ansiktsmasken är en djupverkande hudvårdsprodukt som ger huden en boost. Masken ska tvättas bort efter användning. Applicera efter rengöringen, men före alla efterföljande steg i rutinen.

Fuktmask och ögonmask

Med en bra ögonmask kan du ge liv till trötta ögon och dämpa svullnaden. Trötthetstecken sätter sig ofta runt ögonen och därför är det viktigt att ge detta känsliga område lite extra kärlek med jämna mellanrum. Om hela ansiktet känns glåmigt kan du applicera en fuktmask för att få mer lyster.

Vad är en bra ekologisk hudvård?

Ekologisk hudvård är hudvård som innehåller naturliga och ekologiskt odlade ingredienser och som har producerats på ett hållbart sätt. En bra ekologisk hudvård är ofta fri från skadliga tillsatser såsom parabener, ftalater och syntetiska dofter, och den kan innehålla ingredienser som är rika på vitaminer, mineraler och antioxidantier.

Det finns många olika varumärken som erbjuder ekologisk hudvård, och det kan vara svårt att veta vilka produkter som är de bästa för just din hud. En bra idé är att leta efter produkter som har certifieringar som visar att de är ekologiskt odlade och/eller producerade på ett hållbart sätt. Du kan också läsa innehållsförteckningen på produkterna och välja produkter som innehåller naturliga och ekologiskt odlade ingredienser. Kolla in bästa naturliga sortimentet av hållbar hudvård hos Nordic Feel här.

Det är viktigt att notera att det inte finns några garantier för att ekologisk hudvård är bättre än icke-ekologisk hudvård, men många människor väljer ekologisk hudvård på grund av de möjliga hälso- och miljöfördelarna. Om du är intresserad av att prova ekologisk hudvård kan det vara en bra idé att prata med en hudläkare eller hudterapeut för att få råd om vilka produkter som kan vara lämpliga för just din hudtyp och behov.

Vilka produkter ska man ha vid oljig hy?

Om du har oljig hy kan det vara lämpligt att använda hudvårdsprodukter som är lätta och fuktgivande, men som inte täpper till poren. Det finns ett par olika produkter som du kan prova om du har oljig hy:

  • Rengöringsprodukter: Välj rengöringsprodukter som är speciellt utformade för att rengöra och balansera oljig hy. Sök efter produkter som innehåller salicylsyra, glykolsyra eller alfa-hydroxisyror (AHA), som kan hjälpa till att rengöra poren och exfoliera huden på ett skonsamt sätt.
  • Toner: Toner kan hjälpa till att balansera pH-värdet i huden och förbättra hudens textur. Välj en toner som är lätt och alkoholfri, så att den inte torkar ut huden.
  • Serum: Serum kan hjälpa till att återfukta huden utan att lämna den fet. Välj ett serum som är lätt och innehåller naturliga fuktgivande ämnen som hyaluronsyra.
  • Fuktighetskräm: Välj en fuktighetskräm som är lätt och oljefri, så att den inte täpper till poren. Du kan också prova en gelé-baserad fuktighetskräm.

Är dyr hudvård bättre?

Det finns många olika faktorer som kan påverka hur bra en hudvårdprodukt är, och priset är bara en av dessa faktorer. Det är inte så att dyr hudvård alltid är bättre än billig hudvård, och tvärtom. Det finns många bra hudvårdprodukter som finns tillgängliga för olika priser.

Det viktigaste är att välja hudvårdsprodukter som är lämpliga för din hudtyp och behov, och som innehåller ingredienser som är effektiva och säkra. Läs innehållsförteckningen på produkterna och se till att du förstår vad produkten innehåller.

css.php