Bästa serumet mot rynkor 2022

Bästa serumet mot rynkor

Ett serum är det bästa sättet att skräddarsy din hudvårdsrutin efter just dina hudproblem. Serumet är djupverkande droppar som kan motverka rynkor, torr hy, pigmentförändringar och glåmighet.

Nyckeln för att hitta det bästa serumet för din hud är att utgå från din hudtyp och välja en produkt med aktiva ingredienser som retinol, c-vitamn eller niacinamide. Här kan du läsa mer om serum och du hittar även tips på vilka serumprodukter som är bäst i test.

Topplista: Bästa serum

Bästa serumet för ansiktet

Det är svårt att utse ett serum som är bäst för ansiktet eftersom det beror på hudtyp och hudbehov. Det franska varumärket Filorgas NCEF-Intensive Serum är dock ett mycket bra serum som är fullproppat med aktiva ingredienser som retinol och c-vitamin för en multi-korrigerande effekt och förbättrad hudkvalitet.

Bästa serumet för ansiktet

Det är ett ultralätt serum som motverkar rynkor samtidigt som det ger ökad lyster. Perfekt för dig som vill ha ett serum med multieffekt!

Bästa serumet för mogen hud

En mogen hud behöver extra mycket fukt och därför är ett fuktserum det bästa valet. Serumet får gärna innehålla retinol om du vill jobba mot rynkor. Om du dock har väldigt känslig hy kan det vara bättre att välja ett fuktserum som inte har retinol eftersom det är en kraftig hudvårdsingrediens.

Bästa serumet för mogen hud

Det mjukgörande serumet White Magnolia Aromessence Serum från varumärket Decléor är ett skonsamt serum med djupverkande essentiella oljor som motverkar ålderstecken och boostar cellförnyelsen. Växtolja av jojoba i kombination med essentiella fettsyror återfuktar huden och ger fin lyster.

Bästa serum för rynkor

Retinol, en form av A-vitamin, är den hudvårdsingrediens som mest vetenskapliga bevis som stödjer dess effektivitet mot rynkor. Om du vill motverka fina linjer, djupa rynkor eller andra ålderstecken är retinol den ingrediens du ska ha utkik efter. Det finns många olika serum med retinol. En storfavorit hos användare, experter och bäst i test är r-Retinoate Intense från Medik8.

Bästa serum för rynkor

Det är ett superserum som innehåller två olika A-vitamin; Retinyl Retinoate och Retinaldehyde som är effektivare varianter av retinol. Retinaldehyde verkar upp till 11 gånger snabbare på rynkor och ålderstecken än traditionell A-vitamin som retinol.

Tips! Vänj in produkten gradvis för att undvika reaktion. Använd en eller två gånger på kvällen den första veckan och öka doseringen till varje kväll.

Tips på Glow serum

C-vitamin är en nyckelingrediens om du vill ge huden mer glow. En hy med lyster ger ett friskt och fräscht intryck. Det prisvärda serumet Vitamin-C Serum från märket Pixi ger direkt lyster samtidigt som det jobbar långsiktigt genom att reducera synligheten av pigmenteringar. Resultatet är en jämnare hy med glow till ett budgetpris!

Glow serum

I vilket steg i hudvårdsrutinen appliceras ett serum?

Det är viktigt att serumet appliceras rätt i rutinen för att det ska ha maximal verkan. Serumet ska appliceras efter ansiktsrengöring, exfoliering och toner, men innan dagkräm eller nattkräm och solskydd.

Serumet har oftast en lätt konsistens i droppform vars formula kan penetrera djupare i huden. Krämer är tjockare och ska därför alltid appliceras efter serumet för att låsa in ingredienserna. Klappa eller massera in serumet på morgonen eller kvällen.

När behöver man använda ett serum?

Serumet är den bästa hudvårdsprodukten om du vill lösa specifika hudproblem, exempelvis rynkor, torrhet, glåmighet, förstorade porer eller pigmenteringar. Det är en högeffektiv produkt som ofta innehåller många aktiva ingredienser och därför är priset ofta högre än många andra hudvårdsprodukter.

De flesta serum går bra att kombinera med andra serum. Du kanske vill ha ett fuktserum på morgonen och ett retinolserum på kvällen. Med andra ord kan du mixa och matcha för att hitta en hudvårdsrutin som passar sig. Var dock försiktig med att introducera flera olika serum i din hudvårdsrutin på samma gång. Vänj huden vid ett serum i taget istället.

Så väljer du rätt serum för din hudtyp

Många serum passar olika hudtyper, men är avsedda för olika hudvårdsproblem. Därför är det viktigt att du väljer serum utifrån ingredienslistan.

  • A-vitamin (retinol, retinyl retinoate och retinaldehyde) mot rynkor, fina linjer, ålderstecken och akne
  • C-vitamin mot pigmenteringar och glåmighet
  • E-vitamin mot torrhet
  • Niacinamide mot förstorade och tilltäppta porer
  • Peptider för att öka kollagenstimulansen och motverka ålderstecken
  • Hyaluronsyra mot torrhet
  • Jojobaolja mot torrhet och radikaler
  • AHA-syra mot glåmighet, rynkor, pigmenteringar, torrhet
  • BHA-syra mot tilltäppta porer, ojämn hudstruktur, akne
  • PHA-syra mot torrhet

Det finns många andra ingredienser, exempelvis antioxidanter och mineraler, men ovanstående kan hjälpa dig att hitta rätt i serumdjungeln. Du bör dessutom alltid se om serumet passar alla hudtyper eller om det är avsett endast för vissa hudtyper.

Serum när man har känslig hud?

Ja, absolut! Det finns massor med bra serum som är avsedda för just känslig hud. Storsäljaren Exuviance Radiance Serum är ett utmärkt och högeffektivt serum som passar även känslig hud.

Det ger intensiv återfuktning och stärker hudens egen skyddsbarriär. Det innehåller både AHA och PHA-syra vilket motverkar rynkor och torrhet på ett skonsamt sätt. Resultatet är en frisk och jämnare hy med mer lyster. Serumet passar på alla hudtyper.

Personer med känslig hud ska vara extra försiktiga när det använder produkter med aktiva ingredienser. Om det är en ny produkt eller ingrediens för din hud är det bäst att du testa produkten på en liten hudyta för att se hur du reagerar. Därefter ska du alltid vänja in huden successivt. Blanda inte för många olika ingredienser och se till att välja skonsamma hudvårdsprodukter.

Serum eller olja – vad är bäst?

Serum och ansiktsolja kan användas i samma hudvårdsrutin eller var och en för sig. Vilken produkt som är bäst beror på vad du vill uppnå med din hudvård. Serum har en högre koncentration av aktiva ingredienser och är därför det bästa valet om du effektivt vill boosta din hud eller jobba på specifika hudproblem.

Oljan är en produkt med lägre koncentration som inte jobbar lika djupt ner i huden. Däremot är det en skonsam produkt som ger huden mycket näring och lyster. En ansiktsolja kan därför vara ett bra alternativ för personer med känslig hud som testat flera olika serum, men fått hudreaktioner. Vi kan tipsa om en bra ansiktsolja från The Ordinary här.

css.php