Få bort solskada i ansikte

Solskadad hud

Solskador i ansiktet har blivit ett allt vanligare problem i och med att vi svenskar reser mer än tidigare. Det har lett till en ökad solexponering vilket är den vanligaste orsaken till att vi får rynkor, missfärgningar men också pigmentförändringar som kan leda till hudcancer.

När vi bränner huden sätts immunförsvaret igång för att arbeta med att ta bort de solskadade hudcellerna och därigenom motverka att cancer bildas.

Vi kan tipsa om Filorga Time-Filler Night Cream ovan som är en vårdande nattkräm som hjälper mot solskada i ansiktet då torrhetsrynkor fylls ut och rynkor jämnas ut. Vi kan även tipsa om Filorga Dagkräm med UV-skydd som motverkar pigmentförändringar.

Solskadad hud åldras i förtid

Pigmentförändringar och den ökade risken för cancer är inte det enda som sker med din hy när den utsätts för sol. Solskadad hud kommer även att förlora sin elasticitet och uppkomsten av rynkor påskyndas. Du kan minska hudens åldrande med upp till 40 procent enligt senaste forskningen om du undviker att sola för mycket. Läs mer om hur du motverkar rynkor här.

Det har visat sig fullt tillräckligt för huden att vistas i solen i ca. 15 minuter per dag för att vi ska tillgodogöra oss alla nödvändiga vitaminer. Det är viktigt att du alltid använder solskyddskräm för att skydda huden från farlig strålning från solen. Det är därför bra om du använder en ansiktskräm som innehåller ett solskyddsfaktor 15 eller mer. Även molniga dagar kan skada din hud det är därför bara att använda solskydd dagligen.

En bästsäljande dagkräm med SPF är Exuviance Multi-Protective Day Creme eftersom den är lätt att applicera och absorberas snabbt av huden. Med en ansiktskräm som denna behöver du inte oroa dig för solen varken sommar eller vintertid. Den kommer även hjälpa huden att hålla sig återfuktad vilket annars påskyndar uppkomsten rynkor.

Använd solglasögon

Använd solglasögon på sommaren för att skydda den tunna huden runt ögonen. Huden runt ögonen är tunnare vilket gör den känsligare för solens strålar och blir lättare uttorkad. När din hud blir uttorkad förloras dess elasticitet och rynkor uppkommer.

Hur ser solskador ut?

Solskador kan se ut på många olika sätt, beroende på typen av solskada och hur allvarlig den är. Här är några exempel på vad solskador kan se ut:

  • Rynkor: Solskador kan orsaka att huden torkar ut och förlorar elasticitet, vilket kan leda till att rynkor bildas.
  • Pigmentförändringar: Solskador kan orsaka att huden blir mörkare eller ljusare på vissa ställen, vilket kallas för pigmentförändringar.
  • Ärr: Solskador kan orsaka ärrbildning, särskilt om huden har skadats allvarligt, till exempel genom att bränna sig.
  • Leverfläckar: Solskador kan orsaka att leverfläckar bildas, som är mörka fläckar som kan förekomma på huden. Leverfläckar är ofarliga, men det är viktigt att ha dem kontrollerade regelbundet eftersom vissa typer av leverfläckar kan utvecklas till hudcancer.

Vad är det för bruna fläckar jag har i ansiktet?

Bruna fläckar i ansiktet, även kallade pigmentfläckar, kan orsakas av solskador, hormonella förändringar eller andra faktorer. Här är några saker du kan prova för att ta bort bruna fläckar i ansiktet:

  • Retinolprodukter: Retinol är en form av A-vitamin som kan hjälpa till att förbättra hudtonen och -texturen. Det finns många olika hudvårdsprodukter som innehåller retinol, inklusive cremer och lotioner, som kan hjälpa till att ta bort pigmentfläckar i huden.
  • Hudvårdsrutin: En bra hudvårdsrutin kan hjälpa till att förbättra hudtonen och -texturen och kan också hjälpa till att förebygga solskador. Använd en fuktighetskräm med SPF.

Undvik solskadad hud i ansiktet och behåll din ungdomlighet

Börja med antirynkkräm i tid. Redan runt 20 års åldern börjar huden förändras och sakta åldras. Dina levnadsvanor börjar nu få allt större påverkan på hur länge din hy kommer behålla sin ungdom. Vi rekommenderar därför att du börjar använda antirynkkräm runt 25 års åldern för att förebygga uppkomsten av fina linjer och rynkor.

En riktigt bra serum mot solskadad hud är Double Serum från Clarins. Denna kräm hjälper inte endast mot rynkor utan tar även bort pigmentfläckar enligt tillverkaren vilket ger huden en ungdomlig fräschhet.

Kan man bleka pigmentfläckar med citron?

Citron kan ha blekande egenskaper och det finns många som använder citron för att bleka hår och förbättra hudtonen. Men det är viktigt att komma ihåg att citron är en stark syra och att det kan orsaka hudirritationer eller ärrbildning om det används på en ojämn hud. Därför är det viktigt att vara försiktig när man använder citron för att bleka pigmentfläckar och att alltid testa en liten yta av huden först för att se om det finns någon allergisk reaktion.

Om du vill bleka pigmentfläckar med citron, kan du prova att skölja ansiktet med ljummet vatten och applicera en citron/vatten-blandning på de drabbade områdena. Låt sitta i några minuter innan du sköljer av med ljummet vatten. Gör detta en gång om dagen i en vecka för att se om det finns någon förbättring. Det är viktigt att använda en solskyddsfaktor när du har blekat huden, eftersom huden kan bli extra känslig för solen efter behandlingen. Använd med fördel en kraftigt återfuktande fuktmask efter blekning.

Det är också viktigt att komma ihåg att blekning av pigmentfläckar inte är en långsiktig lösning och att det är viktigt att skydda huden mot solen.

Ta bort solskador i ansiktet

Det en antirynkkrämen gör är att den stimulerar cellförnyelsen med hjälp av olika aktiva ämnen. Om du dagligen använder antirynkkräm kommer du fördröja uppkomsten av rynkor. Det finns även antirynkkrämer för mogen hy som kan ta bort rynkor och få tillbaka spänsten i huden. Antirynkkrämer för mogen hy rekommenderar vi att du använder när du är 30+ eftersom det är då huden behöver lite extra hjälp.

Huden kring ögonen är känsligare än övrig hy i ansiktet. Du kan med fördel använda en bra ögonkräm som passar din ålder så att du kan förebygga fler rynkor runt ögonen.

css.php