Rynkor runt munnen

Rynkor vid munen

Rynkor vid munnen uppstår med tiden och beror på att huden förlorar sin elasticitet. Hur tidigt dessa rynkor uppträder beror delvis på ärftlighet men också på vilka påfrestningar du utsätter din hud för.

Rynkorna uppkommer oftast som tvära linjer på överläppen som kan göra det jobbigt att använda läppstift. Det beror på att läppstiftet får svårt att stanna på läpparna eftersom det letar sig ut längst med rynkorna.

Bli kvitt rynkor vid munnen med kräm

Rynkor vid munnen kallas ibland även för rökrynkor. Det beror på att de ofta uppstår av att du drar ihop munnen till en pussmun. Det kan därför vara bra att tänka på att inte dra ihop munnen så ofta. Det finns även mycket effektiva krämer mot rynkor på överläppen och runt munnen som De-Ox Eye/Lip Cream Intensive Correction från Bioline som hjälper dig komma till rätta med dina problem.

Avancerad läppkräm från Bioline

Det som gör Biolines Lip Cream att rekommendera är att den ger resultat med en gång och lämnar en fräsch känsla hela dagen. Den går även att använda runt ögonen för att släta ut rynkor och ta bort mörka ringar.

Rökrynkor på läpparna

Om du är rökare så utvecklar du med tiden rynkor runt munnen men framförallt på överläppen. Dessa rynkor brukar kallas rökrynkor och går att mjuka upp och motverka med speciella anti-age krämer för läppar. Helena Rubinstein har släppt en läppbalsam med anti-age egenskaper som behandlar läpparna så de inte förlorar fylligheten och volymen samtidigt som krämen slätar ut rynkor runt munnen. Krämen heter Collagenist Re-Plump Lip Zoom och du hittar den här.

Även djupare rynkor kan uppstå mellan näsan och munnen om huden blir mycket slappare med åren. Orsaken är att läpparna minskar i volym när vi blir äldre vilket i sin tur minskar hudens spänstighet mellan näsan och munnen. Det börjar med fina linjer och blir mer synliga och djupa ju äldre vi blir. Rökning påskyndar denna process.

Varför får man rynkor på överläppen?

Rynkor på överläppen kan orsakas av många olika faktorer, inklusive åldrande, solskador och rökning. När vi åldras försämras kollagenproduktionen i huden, vilket kan leda till att huden blir mindre elastisk och får mer rynkor. Solskador och rökning kan också orsaka skador på huden och öka risken för rynkor. Rynkor på överläppen kan också orsakas av muskelspänningar och mycket stress i livet.

Nedbrytning av kollagen och elastin

Med åldern minskar produktionen av kollagen och elastin i huden. Dessa två proteiner är viktiga för hudens elasticitet och fasthet. När de bryts ned, förlorar huden sin förmåga att behålla sin struktur, vilket leder till bildandet av rynkor, inklusive de runt munnen.

Mycket tid i solen utan solskydd

Långvarig exponering för solens skadliga UV-strålning kan påskynda hudens åldrande. UV-strålar bryter ned kollagen och elastin och kan orsaka att rynkor runt munnen bildas tidigare.

Rökning

Rökning är en av de främsta orsakerna till rynkor runt munnen och har därför gett upphov till termen ”rökrynkor.” Rökning minskar blodflödet till huden, skadar kollagen och elastin och skapar en sur och skadlig miljö för hudens hälsa.

Minskad fettvolym

Med åldern förlorar huden naturligt fett och volym. Detta kan leda till att huden blir tunnare och att rynkorna blir mer synliga, inklusive de runt munnen.

Diet och hydrering

En dålig kost och otillräcklig hydrering kan påverka hudens hälsa. Att inte få tillräckligt med vatten och att äta näringsfattiga livsmedel kan påverka hudens struktur och elasticitet.

Genetik

Genetik spelar en roll i hur snabbt eller långsamt hudens åldrande och bildandet av rynkor äger rum. Om det finns en familjehistorik av rynkor runt munnen kan du ha en ökad risk.

Är läppbalsam med bivax bra mot rynkor omkring munnen?

Läppbalsam med bivax kan hjälpa till att återfukta läpparna och ge dem en mjuk och smidig känsla. Bivax är en naturlig ingrediens som kan hjälpa till att skydda huden mot fuktförlust och kan också ha en lugnande effekt på huden. Vi tipsar om Burts Lip Balm Beeswax som är prisvärd och frisk.

Det finns ingen forskning som direkt visar att läppbalsam med bivax kan hjälpa till att minska rynkor runt munnen. Däremot kan en återfuktad hud tendera att se yngre och mer välvårdad ut, så att använda en läppbalsam med bivax kan vara en bra idé som en del av din hudvårdsrutin. Det är också viktigt att använda en solskyddskräm med högt solskyddsfaktor för att skydda huden mot solskador, eftersom solskador kan orsaka rynkor och fina linjer.

Hur använder man botox kring munnen?

Botox är en behandling som innebär att man injicerar en lösning med botulinumtoxin i huden. Behandlingen används för att lindra spänningar i ansiktet och minska tecken på rynkor. Botox runt munnen används för att lindra spänningar i musklerna runt munnen och minska tecken på rynkor runt munnen, såsom linjer vid mungiporna och rynkor runt läpparna.

Behandlingen innebär att man injicerar Botox i musklerna runt munnen och kan vara smärtfri. Behandlingen tar ungefär 15-30 minuter och resultatet är omedelbart. Effekten av Botox runt munnen varar i ungefär 3-4 månader och kan upprepas för att upprätthålla resultatet. Det är viktigt att du undersöker priset hos olika kliniker och jämför olika behandlingar innan du väljer en klinik. Det kan också vara en bra idé att prata med din läkare om vilka behandlingar som kan vara lämpliga för dig.

Vad är fillers?

Fillers är produkter med en substans som innehåller hyaluronsyra. De används för att fylla ut rynkor och fina linjer och ge ansiktet en mer ungdomlig och välvårdad look. Fillers kan också användas för att ge läpparna en fylligare look.

Behandlingen innebär att filler injiceras direkt i huden och kan vara smärtfri. Behandlingen tar ungefär 20-30 minuter och resultatet är omedelbart. Effekten av fillers runt munnen varar i ungefär 6-12 månader och kan upprepas för att upprätthålla resultatet.

Vad kostar fillers runt munnen?

Priset på fillers runt munnen kan variera beroende på mängden filler som behövs, vilket filler som används och var i landet du bor. I genomsnitt kan priset för fillers runt munnen ligga mellan 5 000-20 000 kronor. Det är viktigt att du undersöker priset hos olika kliniker och jämför olika behandlingar innan du väljer en klinik. Det kan också vara en bra idé att prata med din läkare om vilka behandlingar som kan vara lämpliga för dig och vilka kostnader du kan förvänta dig.

Vad är laserpeeling mot rynkor runt läpparna?

Laserpeeling är en hudföryngrande behandling som använder laserskärning för att ta bort yttersta hudlagret och uppmuntra huden att producera nytt kollagen. Laserpeeling kan hjälpa till att förbättra hudens struktur och elasticitet och minska tecken på rynkor och fina linjer.

Laserpeeling mot rynkor runt läpparna är en behandling som riktar laserskärningen mot området runt läpparna för att ta bort yttersta hudlagret och uppmuntra huden att producera nytt kollagen. Behandlingen kan hjälpa till att förbättra hudens struktur och elasticitet och minska tecken på rynkor och fina linjer runt läpparna.

Laserpeeling kan vara smärtsam och kan orsaka rodnad och svullnad i huden efter behandlingen. Effekten av behandlingen kan vara omedelbar, men fullständig återhämtning kan ta upp till ett par veckor. Det är viktigt att du undersöker priset hos olika kliniker och jämför olika behandlingar innan du väljer en klinik.

Övningar för att få bort rökrynkor runt munnen

Rökrynkor, eller rynkor runt munnen, kan vara svåra att helt eliminera med övningar eftersom de ofta är resultatet av hudens åldrande och skador från sol och rökning. Dock kan vissa ansiktsövningar och massage hjälpa till att förbättra hudens elasticitet och minska synligheten av rynkorna. Här är några övningar som du kan prova:

 • Kindlyft: Denna övning stärker kindmusklerna och hjälper till att strama upp huden runt munnen. Sätt fingertopparna på kinderna och lyft upp kindmusklerna mot ögonen. Upprepa flera gånger.
 • Rynkplattform: Stärker överläppens muskler och hjälper till att minska rynkor. Placera fingertopparna på överläppen och sträck överläppen uppåt så att de täcker tänderna. Håll positionen i några sekunder och slappna av. Upprepa flera gånger.
 • Kyss himlen: Denna övning sträcker de muskler som omger munnen och kan hjälpa till att förebygga rynkor. Lyft huvudet uppåt och kyss ”himlen” genom att forma en kyskulle och hålla positionen i några sekunder. Upprepa flera gånger.
 • Läppförminskning: Stramar musklerna runt munnen. Tryck läpparna tätt ihop och försök att få dem att se så små ut som möjligt. Släpp och upprepa flera gånger.
 • Kindblåsning: Blås kinderna fulla av luft och håll i några sekunder. Släpp ut luften. Upprepa flera gånger.
 • Läppmassage: Massera lätt området runt munnen med fingertopparna i cirkulära rörelser. Detta kan öka blodcirkulationen och hjälpa till att förbättra hudens elasticitet.
 • Använd läppbalsam: Regelbunden användning av läppbalsam eller anti-age som innehåller retinol eller hyaluronsyra kan bidra till att återfukta och förbättra hudkvaliteten runt munnen.

Det är viktigt att notera att resultaten av ansiktsövningar kan variera från person till person, och de kan ta tid att märkas.

Skrattrynkor runt munnen

Skrattrynkor runt munnen, även kända som ”smilrynkor” eller ”nasolabiala veck,” är de små veck eller rynkor som bildas när du ler eller skrattar. Dessa rynkor är en naturlig del av ansiktets rörelser och är ett tecken på ett leende och en positiv inställning. Men för vissa människor kan dessa rynkor bli mer synliga med åldern, särskilt om de har en tendens att vara mycket uttrycksfulla. Här är några tips för att hantera och minska synligheten av skrattrynkor:

 • Hudvård med fukt: Regelbunden hudvård är viktig. Använd en fuktgivande kräm som passar din hudtyp för att hålla huden återfuktad, vilket kan minska synligheten av rynkorna.
 • Solskydd: Skydda huden från skadliga UV-strålar genom att använda solskyddsfaktor varje dag. Solen är en av de främsta orsakerna till för tidigt åldrande och rynkor.
 • Retinolkrämer: Produkter med retinol, en form av vitamin A, kan hjälpa till att öka kollagenproduktionen och förbättra hudens elasticitet. Använd dessa krämer med försiktighet och följ tillverkarens riktlinjer.
 • Peptidprodukter: Hudvårdsprodukter som innehåller peptider kan hjälpa till att stimulera produktionen av kollagen och förbättra hudens struktur.
 • Förhindra rökning och undvika överdrivet drickande: Rökning och överdrivet alkoholkonsumtion kan påskynda åldrande och förvärra rynkor. Att undvika dessa skadliga vanor är viktigt för att bevara hudens hälsa.
 • Kosmetiska procedurer: Om du är starkt bekymrad över dina skrattrynkor och önskar en mer dramatisk förändring, kan du överväga kosmetiska ingrepp som fillers, botulinumtoxin (Botox), eller laserbehandlingar. Dessa ingrepp kan temporärt minska synligheten av rynkor och ge ett mer ungdomligt utseende. Det är bäst att rådfråga en kvalificerad kosmetisk specialist för att diskutera dina alternativ och förväntningar.
 • Ansiktsövningar: Vissa ansiktsövningar (läsa textstycket innan för tips), såsom ansiktsyoga eller ansiktsmassage, kan hjälpa till att stärka musklerna runt munnen och förbättra hudens elasticitet. Dessa övningar kan vara en komplettering till din hudvårdsrutin.

Läs mer om hur du får bort skrattrynkor här.

Förebygg rynkor runt munnen med serum

Det finns många saker du kan göra för att förebygga rynkor runt munnen. En sak du kan prova är att använda ett serum med hudföryngrande ingredienser. Serum är en form av hudvårdsprodukt som innehåller höga halter av aktiva ingredienser och kan hjälpa till att öka kollagenproduktionen och förbättra hudens struktur, vilket kan minska tecken på rynkor och fina linjer.

Det finns många serum på marknaden som innehåller hudföryngrande ingredienser, inklusive retinol, peptider och kojinsyra. Serumet kan användas på morgonen och kvällen efter rengöring och toner, och kan appliceras direkt på huden eller blandas med en fuktkräm. Det är viktigt att välja ett serum som är anpassat för din hudtyp och att introducera serumet gradvis i hudvårdsrutinen. Vi kan tipsa om Laboratories Line Correcting Booster från No7 som motverkar rynkor runt munnen.

css.php