Bästa fuktkrämen 2022

Bästa fuktkrämen

Ska du bara satsa på en produkt på hudvårdshyllan ska det vara något återfuktande. Det går inte att sägas nog många gånger: fukt är oerhört viktigt för att huden ska bibehålla både spänst, fräschör och lyster. För att hjälpa dig att hitta rätt hudvårdsrutin har vi satt ihop en liten guide som vi hoppas kan leda dig fram till den rätta fuktkrämen för just dig.

Bäst i test 2022 – Topplista

Det händer hela tiden nya saker på hudvårdsmarknaden, och det är både roligt och viktigt att hålla sig à jour med det senaste om man är seriös med sin hudvård. Vi har testat oss genom utbudet och korat årets vinnare!

Décleor Intense Nutrition fuktkräm
  • Décleor Intense Nutrition är en underbar fuktgivare speciellt bra för vårt nordiska, torra och kalla klimat. För visst är det många av oss som oavsett hudtyp känner igen oss i beskrivningen ”torr hy” under vintermånaderna? Décleor beskriver sin fuktkräm som ”cocktail av växtoljor från avokado, solros, soja och växtqualen som verkar fuktgivande, mjukgörande och reparerande på hudbarriären” och vi kan inte annat än att buga oss inför denna naturliga fuktboost!
  • Biotherms Aquasource Regenerating Gel Moisturizer för normal/kombinerad hud är precis så sval och skön på huden som den ser ut i den gröna förpackningen. Även hos Biotherm står naturliga ingredienser på menyn i denna vinnande fuktkräm, där Aurleaf-extrakt tillför huden fukt och förnyad lyster. För dig som föredrar en lätt gelkonsistens på din fuktkräm är det här verkligen en vinnare!
  • Clarins Hydraquench Tinted Moisturizer. Är inte detta make up? Jo! Men inte bara! Väl värd en pallplats som bästa fuktkräm är denna tonade dagkräm som erbjuder en kombination av hudvård och makeup, vilket är en trend som ligger helt rätt i tiden. Här får du både hyaluronsyra och katafray som båda verkar återfuktande, vitamin E som verkar mot fria radikaler och en lätt sminkad hy på samma gång. Kombinationskrämer tror vi är framtiden!

Bästa fuktkrämen för ansiktet

Det är svårt att kora den ”absolut bästa fuktkrämen” av den enkla anledningen att en hudvårdsrutin behöver anpassas till varje individs specifika behov. Med det sagt finns det en riktig klassiker som överlevt många generationers hudvårdstrender: Elizabeth Ardens 8 hour serie, med Intensive Daily Moisturizer for Face.

Fuktkräm för mogen hy med anti-age

Den mogna hyn behöver inte kompromissa – bara för att du vill ha anti-age-egenskaper i dina krämer måste du inte köpa på dig en hel arsenal olika burkar. Exempelvis Elizabeth Ardens Prevage är en riktig femstjärnig upplevelse som kombinerar fukt, anti-age och SPF. Prislappen är hög, men då får man jämföra med att köpa flera olika produkter för samma effekt!

Bra fuktkräm för torr hud

Torr hud kan verkligen kännas som en plåga, sköter man inte sin fuktrutin kan huden verkligen kännas stram och stickig. Men det finns många fuktkrämer som kan göra underverk med en torr hud, som exempelvis Cliniques Custom-Repair Moisturizer. Tillsammans med en djupverkande ansiktsmask som Exuviances Deep Hydration Treatment kan även en riktigt torr hud få härlig lyster!

Så väljer du rätt kräm för dig

Det finns otroligt många alternativ på olika krämer ute på marknaden, och det kan säkert kännas som en djungel att navigera i. Men det stora utbudet finns där av en anledning – alla har vi olika hud med olika behov. Den gemensamma nämnaren är att vi alla är i behov av fukt. Men hur hittar man rätt?

Du kan låta din hudtyp guida dig: En torr hy behöver kanske låsa in fukten med en tyngre, rikare kräm som Decléors Intense Nutrition. Har du normal hud kan du med fördel välja en tunnare kräm, som exempelvis Maria Åkerbergs Face lotion moist. Den feta huden kan må bra av en lättare fuktkräm med större vatteninnehåll, som exempelvis Noberus Face Moisturizer.

Dag- och nattkräm

Dagkräm appliceras precis som namnet vittnar om på morgonen. Den ger huden ett vårdande lager av näring, fukt och skydd, och ger ditt ansikte ett spänstigt och friskt intryck. Många använder sin dagkräm även på natten, men en riktig nattkräm har andra ingredienser och kan stimulera cellförnyelsen i huden. Den jobbar helt enkelt åt dig på ett helt annat sätt under natten!

Kortfattat kan man säga att både dag- och nattkrämer har som primär funktion att återfukta din hy, men dagkrämen arbetar mer skyddande och nattkrämen mer återbildande.

Varför ska man använda fuktkräm?

Möjligen efter ett ordentligt solskydd är fukt det allra viktigaste steget i hudvårdsrutinen. Krämen arbetar genom att göra de yttre lagren av huden mjuka och elastiska och ger ansiktet en fylligare, fräschare look. Att kontinuerligt ladda sin hud med fukt är A och O oavsett om man upplever sin hudtyp som torr, neutral eller fet. En fet hy är i lika stort behov av fukt som en torr.

Allt ”glow” som make up-artister strävar efter idag kan lika väl uppnås genom att ta god hand om sin hy och ge den rejäl återfuktning. Kommer du in i rätt fuktrutin för just din hy kommer du verkligen se resultat över tid.

Hur ofta ska man återfukta?

Två gånger om dagen är rekommendationen, dagkräm på dagen och en tyngre nattkräm på natten. Vill du fylla på med fukt däremellan finns många härliga sprejer eller face mists på marknaden, från märken som Meraki eller Ida Warg.

Kan man få finnar av en fuktkräm?

Ja, i vissa fall. Om du har problem med acne, vilket även vuxna kan ha, kan feta fuktkrämer och oljor ställa till det genom att täppa till talgkörtlarna. Då ska du satsa på lättare krämer, eller kanske Shiseidos WASO som visserligen är riktad mot en ung hy men som ska arbeta för att göra huden resistent mot just acne.

Finns fuktkräm med solskydd?

Naturligtvis! Solskydd är kanske det allra viktigaste för att bibehålla en ungdomlig hy, och med tanke på det är det inte konstigt att det finns krämer som kombinerar både fukt och SPF.

Klassiska Elizabeth Arden erbjuder exempelvis redan nämnda multikrämen Prevage som arbetar både med SPF 30, anti-aging-ingredienser och naturligtvis fukt. Ett plånboksvänligare alternativ kan vara Mario Badescus Oil Free Moisturizer som även den har solskyddsfaktor 30.

css.php