Bästa fuktkrämen 2024

Ska du bara satsa på en produkt på hudvårdshyllan ska det vara något återfuktande. Det går inte att sägas nog många gånger: fukt är oerhört viktigt för att huden ska bibehålla både spänst, fräschör och lyster. För att hjälpa dig att hitta rätt hudvårdsrutin har vi satt ihop en guide som vi hoppas kan leda dig fram till den rätta fuktkrämen för just dig.

Bästa fuktkrämen

Bäst i test 2024 – Topplista

Det händer hela tiden nya saker på hudvårdsmarknaden, och det är både roligt och viktigt att hålla sig à jour med det senaste om man är seriös med sin hudvård. Vi har testat oss genom utbudet och korat årets vinnare!

Décleor Intense Nutrition fuktkräm
 • Décleor Intense Nutrition är en underbar fuktgivare speciellt bra för vårt nordiska, torra och kalla klimat. För visst är det många av oss som oavsett hudtyp känner igen oss i beskrivningen ”torr hy” under vintermånaderna? Décleor beskriver sin fuktkräm som ”cocktail av växtoljor från avokado, solros, soja och växtqualen som verkar fuktgivande, mjukgörande och reparerande på hudbarriären” och vi kan inte annat än att buga oss inför denna naturliga fuktboost!
 • Biotherms Aquasource Regenerating Gel Moisturizer för normal/kombinerad hud är precis så sval och skön på huden som den ser ut i den gröna förpackningen. Även hos Biotherm står naturliga ingredienser på menyn i denna vinnande fuktkräm, där Aurleaf-extrakt tillför huden fukt och förnyad lyster. För dig som föredrar en lätt gelkonsistens på din fuktkräm är det här verkligen en vinnare!
 • Clarins Hydraquench Tinted Moisturizer. Är inte detta make up? Jo! Men inte bara! Väl värd en pallplats som bästa fuktkräm är denna tonade dagkräm som erbjuder en kombination av hudvård och makeup, vilket är en trend som ligger helt rätt i tiden. Här får du både hyaluronsyra och katafray som båda verkar återfuktande, vitamin E som verkar mot fria radikaler och en lätt sminkad hy på samma gång. Kombinationskrämer tror vi är framtiden!

Bästa fuktkrämen för ansiktet

Det är svårt att kora den ”absolut bästa fuktkrämen” av den enkla anledningen att en hudvårdsrutin behöver anpassas till varje individs specifika behov. Med det sagt finns det en riktig klassiker som överlevt många generationers hudvårdstrender: Elizabeth Ardens 8 hour serie, med Intensive Daily Moisturizer for Face.

Det finns många bra fuktkrämer för ansiktet att välja mellan. Det viktigaste är att hitta en kräm som passar just din hy och eventuella hudproblem. Här är några tips för att hitta rätt fuktkräm:

 1. Välj en fuktkräm som är anpassad för din hudtyp. Om du har fet hud bör du välja en fuktkräm som är lättare och oljefri, medan en person med torr hy bör välja en rikare kräm.
 2. Tänk på vad du vill att fuktkrämen ska göra för din hud. Vill du bara återfukta huden, eller letar du efter en kräm som också kan hjälpa till att reducera fina linjer och rynkor? Det finns fuktkrämer med olika aktiva ingredienser för olika behov.
 3. Läs innehållsförteckningen på förpackningen. Välj en fuktkräm som innehåller hudvänliga ingredienser, såsom aloe vera, glycerin och urea. Undvik produkter som innehåller alkohol, parabener och sulfater, eftersom de kan torka ut huden.
 4. Testa en liten mängd av krämen på en mindre yta av huden, till exempel på handleden, innan du använder den på hela ansiktet. Detta hjälper dig att se om du är allergisk mot några av ingredienserna.
 5. Var inte rädd för att pröva olika märken och produkter tills du hittar den fuktkräm som fungerar bäst för dig. Vad som fungerar för en person kan inte nödvändigtvis fungera för en annan, så det kan ta lite tid att hitta den perfekta fuktkrämen.

Fuktkräm för mogen hy med anti-age

Den mogna hyn behöver inte kompromissa – bara för att du vill ha anti-age-egenskaper i dina krämer måste du inte köpa på dig en hel arsenal olika burkar. Exempelvis Elizabeth Ardens Prevage är en riktig femstjärnig upplevelse som kombinerar fukt, anti-age och SPF. Prislappen är hög, men då får man jämföra med att köpa flera olika produkter för samma effekt!

Bra fuktkräm för torr hy

Torr hud kan verkligen kännas som en plåga, sköter man inte sin fuktrutin kan huden verkligen kännas stram och stickig. Men det finns många fuktkrämer som kan göra underverk med en torr hud, som exempelvis Cliniques Custom-Repair Moisturizer. Tillsammans med en djupverkande ansiktsmask som Exuviances Deep Hydration Treatment kan även en riktigt torr hud få härlig lyster!

Så väljer du rätt kräm för dig

Det finns otroligt många alternativ på olika krämer ute på marknaden, och det kan säkert kännas som en djungel att navigera i. Men det stora utbudet finns där av en anledning – alla har vi olika hud med olika behov. Den gemensamma nämnaren är att vi alla är i behov av fukt. Men hur hittar man rätt?

Du kan låta din hudtyp guida dig: En torr hy behöver kanske låsa in fukten med en tyngre, rikare kräm som Decléors Intense Nutrition. Har du normal hud kan du med fördel välja en tunnare kräm, som exempelvis Maria Åkerbergs Face lotion moist. Den feta huden kan må bra av en lättare fuktkräm med större vatteninnehåll, som exempelvis Noberus Face Moisturizer.

Dag- och nattkräm

Dagkräm appliceras precis som namnet vittnar om på morgonen. Den ger huden ett vårdande lager av näring, fukt och skydd, och ger ditt ansikte ett spänstigt och friskt intryck. Många använder sin dagkräm även på natten, men en riktig nattkräm har andra ingredienser och kan stimulera cellförnyelsen i huden. Den jobbar helt enkelt åt dig på ett helt annat sätt under natten!

Kortfattat kan man säga att både dag- och nattkrämer har som primär funktion att återfukta din hy, men dagkrämen arbetar mer skyddande och nattkrämen mer återbildande.

Varför ska man använda fuktkräm?

Möjligen efter ett ordentligt solskydd är fukt det allra viktigaste steget i hudvårdsrutinen. Krämen arbetar genom att göra de yttre lagren av huden mjuka och elastiska och ger ansiktet en fylligare, fräschare look. Att kontinuerligt ladda sin hud med fukt är A och O oavsett om man upplever sin hudtyp som torr, neutral eller fet. En fet hy är i lika stort behov av fukt som en torr.

Allt ”glow” som make up-artister strävar efter idag kan lika väl uppnås genom att ta god hand om sin hy och ge den rejäl återfuktning. Kommer du in i rätt fuktrutin för just din hy kommer du verkligen se resultat över tid.

Hur ofta ska man återfukta?

Två gånger om dagen är rekommendationen, dagkräm på dagen och en tyngre nattkräm på natten. Vill du fylla på med fukt däremellan finns många härliga sprejer eller face mists på marknaden, från märken som Meraki eller Ida Warg.

Vad återfuktar huden i ansiktet bäst?

Det finns många saker som kan återfukta huden i ansiktet, inklusive fuktkrämer, serum och oljor. Vad som är mest effektivt kan variera från person till person, eftersom alla har olika hudtyp och hudbehov. Här är några faktorer att tänka på när du väljer en produkt för att återfukta huden:

 1. Hudtyp: Välj en produkt som är anpassad för din hudtyp. Om du har fet hud bör du välja en lättare fuktkräm, medan en person med torr hud kan behöva en rikare kräm.
 2. Innehåll: Välj en produkt som innehåller återfuktande ingredienser, såsom aloe vera, glycerin och urea. Undvik produkter som innehåller alkohol, parabener och sulfater, eftersom de kan torka ut huden.
 3. Tillämpning: Applicera produkten på en ren, fuktad hud för bästa resultat. Efter att du har rengjort ansiktet, spreja på en fuktspray eller använd en återfuktande toner för att förse huden med extra fukt.
 4. Användning: Använd produkten regelbundet för bästa resultat. Fuktkrämer och oljor är bäst att använda på morgonen och på kvällen, medan serum kan användas under dagen också.
 5. Var inte rädd för att pröva olika märken och produkter tills du hittar den som fungerar bäst för dig. Vad som fungerar för en person kan inte nödvändigtvis fungera för en annan, så det kan ta lite tid att hitta den perfekta produkten.

Kan man få finnar av en fuktkräm?

Ja, i vissa fall. Om du har problem med acne, vilket även vuxna kan ha, kan feta fuktkrämer och oljor ställa till det genom att täppa till talgkörtlarna. Då ska du satsa på lättare krämer, eller kanske Shiseidos WASO som visserligen är riktad mot en ung hy men som ska arbeta för att göra huden resistent mot just acne.

Varför blir min hy aldrig bra?

Det kan finnas många olika anledningar till varför din hy inte blir som du vill. Här är några vanliga orsaker till att huden inte blir bra, och vad du kan göra för att förbättra den:

 • Fel hudvårdsrutin: Din hudvårdsrutin kan vara orsaken till att din hy inte blir bra. Se till att rengöra huden morgon och kväll, använd en toner och fuktkräm, och exfoliera regelbundet för att hjälpa till att ta bort döda hudceller.
 • Dålig kost: Din kost kan påverka din hud. Se till att äta en balanserad kost med mycket frukt, grönsaker, fullkorn och protein för att hjälpa till att hålla huden sund och vacker.
 • Stress: Stress kan påverka huden negativt. Försök att hitta sätt att hantera stress, till exempel genom meditation, yoga eller motion.
 • Dåliga vanor: Dåliga vanor som rökning och att dricka för mycket alkohol kan också påverka huden negativt. Försök att begränsa dessa vanor för att hjälpa din hy att bli bättre.
 • Hormoner: Hormonförändringar, som under puberteten och klimakteriet, kan påverka huden. Se till att använda en hudvårdsrutin som är anpassad för din hudtyp och hudproblem, och prata med en läkare om du misstänker att hormoner kan vara orsaken till dina hudproblem.
 • Allergier: Allergier mot viss mat eller produkter kan påverka huden. Prata med en läkare om du misstänker att du har allergier som påverkar din hud.
 • Sömnbrist: Sömnbrist kan påverka huden negativt. Se till att få tillräckligt med sömn varje natt för att hjälpa din hy att bli bättre.

Om du fortfarande har problem med din hy trots att du följer en bra hudvårdsrutin och har en sund livsstil, kan det vara en bra idé att prata med en hudläkare eller dermatolog. De kan hjälpa dig att fastställa orsaken till dina hudproblem och ge råd om hur du kan förbättra din hy.

Vilka ingredienser ska man inte ha i ansiktet?

Det finns vissa ingredienser som du kan vilja undvika i hudvårdsprodukter som du använder på ansiktet, särskilt om du har känslig hud eller har problem med finnar, eksem eller rosacea. Här är några av de vanligaste ingredienserna som du kan vilja undvika:

 • Alkohol: Alkohol kan torka ut huden och orsaka irritation. Det är särskilt viktigt att undvika alkohol om du har känslig hud.
 • Parabener: Parabener är konserveringsmedel som kan orsaka irritation och allergiska reaktioner.
 • Sulfater: Sulfater, som sodium lauryl sulfate och sodium Laureth sulfate, kan också orsaka irritation och allergiska reaktioner.
 • Mineralolja: Mineralolja kan täppa till porerna och orsaka finnar.
 • Triclosan: Triclosan är en antibakteriell kemikalie som kan orsaka irritation och allergiska reaktioner.
 • Propylenglykol: Propylenglykol kan orsaka irritation och allergiska reaktioner.

Det är viktigt att läsa innehållsförteckningen på produkterna du använder och att välja produkter som innehåller hudvänliga, naturliga ingredienser.

Vad ska man dricka för att få bättre hy?

Bästa fuktkrämen

Att dricka rikligt med vatten och andra fuktighetsgivande drycker kan hjälpa till att återfukta huden och hålla den mjuk och smidig. Det är särskilt viktigt att dricka tillräckligt med vätska under vintermånaderna när luften är torr, eller om du tillbringar mycket tid inomhus i luftkonditionerade rum.

Förutom vatten finns det andra drycker som kan bidra till att förbättra hudens hälsa:

 • Te: Te, särskilt grönt te, är rikt på antioxidanten EGCG, som kan hjälpa till att skydda huden mot fria radikaler och förbättra hudens struktur.
 • Kaffe: Kaffe är rikt på antioxidanten klorogensyra, som kan hjälpa till att förbättra hudens utseende och minska tecken på åldrande.
 • Mjölk: Mjölk är rikt på proteiner och mjölksyra, som kan hjälpa till att exfoliera huden och förbättra hudens struktur.
 • Frukt- och grönsaksjuicer: Juicer gjorda på frukt och grönsaker kan vara rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter som kan hjälpa till att förbättra hudens hälsa.

Det är viktigt att komma ihåg att drycker inte kan ersätta en balanserad kost med mycket frukt, grönsaker, fullkorn och protein. Se till att äta en varierad kost för att få alla näringsämnen du behöver för att hålla din hy sund och vacker.

Finns fuktkräm med solskydd?

Naturligtvis! Solskydd till ansikte är kanske det allra viktigaste för att bibehålla en ungdomlig hy, och med tanke på det är det inte konstigt att det finns krämer som kombinerar både fukt och SPF.

Klassiska Elizabeth Arden erbjuder exempelvis redan nämnda multikrämen Prevage som arbetar både med SPF 30, anti-aging-ingredienser och naturligtvis fukt. Ett plånboksvänligare alternativ kan vara Mario Badescus Oil Free Moisturizer som även den har solskyddsfaktor 30.

css.php